14 januari 2021 | 2 min.

Opmerkelijk winkelpand middenin het Amsterdams winkelgebied

De winkel op de Nieuwendijk 188 – 190 in Amsterdam met alleen winkelruimte op de begane grond is gesloopt en vervangen door nieuwbouw van drie verdiepingen. Het opmerkelijke pand met een gevel van golvend glas heeft nu twee voor het publiek toegankelijke winkellagen en opslag op de bovenste verdieping. In de totaal ruim 1.400 m² winkelruimte vestigt The Sting de formule Seven Sisters.

Nieuwendijk 188 190 Amsterdam

Nico Spinhoven, asset manager Retail bij a.s.r. real estate: “Het oude pand bestond uit meerdere gekoppelde bouwdelen en voldeed niet meer aan de huidige eisen voor een goed winkelpand. Met nieuwbouw konden we de juiste indeling en hoogte realiseren en tegelijk een duurzaam gebouw neerzetten dat weer generaties lang mee kan gaan. Dit bood ook de mogelijkheid om een aantrekkelijke gevel te ontwerpen, waarmee de attractiviteit van het pand zelf maar ook van het winkelgebied wordt verhoogd.”

Met nieuwbouw konden we de juiste indeling en hoogte realiseren en tegelijk een duurzaam gebouw neerzetten dat weer generaties lang mee kan gaan.

Expressief pand ontworpen door Rijnboutt

Het nieuwe gebouw is met zorg ontworpen door Rijnboutt. De gevel van het karakteristieke winkelpand trekt de aandacht vanwege het golvende glas en natuursteen. Tegelijkertijd past dit expressieve pand naadloos in de gevelrij en in de historische context van de Amsterdamse binnenstad. Dat was ook wat Frederik Vermeesch, architect partner bij Rijnboutt, beoogde. Door te refereren aan gevels uit de negentiende eeuw en de art deco van het begin van de twintigste eeuw, sluit het ontwerp niet alleen qua verhouding en geleding goed aan, maar voorziet het tevens in een hoogwaardige detaillering en materialisering. Lees meer

Groene gevel aan de achterkant

Na overleg met bewoners van de Sint Nicolaasstraat die op het pand uitkijken is aan de achterzijde van het pand een hoogwaardige gevel ontworpen met rode bakstenen en groene beplanting. Samen met de gras- en sedumdaken ontstaat zo ook aan de achterzijde een aangenaam verblijfsklimaat: hittestress wordt tegengegaan en de beplanting draagt bij aan de biodiversiteit in de binnenstad. 

Nieuwendijk 190 Amsterdam, Fotograaf Kees Hummel ASR Dutch Prime Retail Fund