22 april 2021 | 5 min.

Mixed-use projecten en het a.s.r. real estate-platform; een perfecte match

Onlangs kocht a.s.r. real estate Tree House in Rotterdam aan voor haar kantoren- en woningfonds. Tree House is de derde gezamenlijke aankoop van ons vastgoedplatform, na Wonderwoods in Utrecht en EDGE Eindhoven. Door een gemeenschappelijke focus van onze fondsen kunnen wij aankopen doen voor de steden van de toekomst. De vraag naar gebouwen met een mixed-use functie neemt toe en hier spelen wij met ons platform op in.

Tree House Kantoor Rotterdam ASR Dutch Mobility Office Fund (1)

Tree House, artist's impression

Gemengde functies voor de steden van de toekomst

Mixed-use vastgoed, zoals de naam al doet vermoeden, is een combinatie van commerciële ruimtes, woningen en kantoren. Doordat het aantal huishoudens blijft toenemen, komt het stedelijk gebied meer en meer onder druk te staan. Steeds meer mensen willen wonen, werken en winkelen in een levendige omgeving waar alle voorzieningen op loopafstand zijn. Mixed-use-gebouwen bieden een schaalbare oplossing voor slim gebruik van de beschikbare grond en spelen bovendien in op de behoeften en wensen van bewoners en bedrijven.

Koopkracht a.s.r. real estate-platform

Gemeenten juichen dit gemengde gebruik van de ruimte toe, omdat werken, wonen en vrije tijd hier samenkomen. Projectontwikkelaars reageren op deze trend door steeds meer mixed-use-vastgoed te ontwikkelen. Om de risico's te beperken kunnen deze projecten aan één koper worden verkocht. Daarmee wordt bovendien een sterke integratie van de verschillende functies gegarandeerd en hebben beide partijen meer controle over de transactie. a.s.r. real estate is hierin een aantrekkelijke partner voor projectontwikkelaars van mixed-use-projecten.

Platform met een gemeenschappelijke focus

Ons retail-, woningen- en kantorenfonds hebben allemaal een focus op zeer centraal gelegen locaties die goed bereikbaar zijn, met alle voorzieningen om de hoek. Dankzij deze gedeelde focus kunnen de fondsen samenwerken bij de aankoop van grote, multifunctionele projecten. Ons managementplatform is zo opgezet dat er snel kan worden geschakeld, waarbij het belang van beleggers vooropstaat. Elk fonds beoordeelt zelfstandig of een aankoop binnen de strategie past en heeft bovendien een eigen investeringscommissie.

Wonderwoods in Utrecht (2018), EDGE Eindhoven (2020) en Tree House in Rotterdam (2021) zijn drie aansprekende voorbeelden van aankopen die de sterke positie van het a.s.r. real estate-platform onderstrepen. Deze aankopen passen uitstekend bij het ASR Dutch Mobility Office Fund en het ASR Dutch Core Residential Fund. De objecten liggen dicht bij ov-knooppunten, conform de strategie van het kantorenfonds en bevinden zich in de economisch en demografisch sterkste steden van Nederland, wat weer perfect aansluit op de strategie van het woningfonds. We hebben dit vastgoed als platform aangekocht en een gezamenlijke visie ontwikkeld om de verschillende functies van deze projecten optimaal te benutten.

Over de projecten

  • Het 130 meter hoge Tree House verrijst vlak naast station Rotterdam Centraal en is een oogverblindende aanwinst voor de Rotterdamse skyline. In de plint verrijken horecaondernemers de levendigheid van het dynamische centrum van de stad. Met het Rotterdamse innovatie- en cultuurplatform De Dépendance krijgt Tree House een publiekstrekker van formaat met een maatschappelijk relevante programmering. Het ASR Dutch Mobility Office Fund heeft het kantoor- en het commerciële gedeelte van 17.000 m2 aangekocht, en het ASR Dutch Core Residential Fund kocht 168 huurwoningen in het middenhuursegment, waarvan 85 deel uit zullen maken van het Actieplan Middenhuur van de gemeente Rotterdam.

  • Wonderwoods ligt in het Beurskwartier, op loopafstand van station Utrecht Centraal en het centrum. Het project bestaat uit koop- en huurappartementen, kantoren, een ruime centrale fietsenstalling, ondergrondse parkeergarage, gezonde horeca, het ArtScience Museum Playlab, een sportschool en commerciële functies op de begane grond. Het ASR Dutch Core Residential Fund heeft in totaal 254 huurwoningen aangekocht. Het ASR Dutch Mobility Office Fund heeft zo'n 14.000 m2 aan kantoorruimte verworven, evenals het Playlab van rond de 2.400 m2 en de ondergrondse voorzieningen in de toren van MVSA Architects. Het kantorenfonds heeft ook de volledige parkeergarage met 160 parkeerplaatsen in eigendom.