30 mei 2024 | 4 min.

Maak kennis met Alwin Verhoeven

Het beheer en de verhuur van de winkels en winkelcentra wordt grotendeels door medewerkers van a.s.r. real estate zelf gedaan. Grote kans dat u ze al eens heeft ontmoet. Wie zijn ze, wat doen ze en wat vinden ze leuk aan retail? We stellen ze graag aan u voor. Deze keer stellen we Alwin Verhoeven een paar vragen om hem beter te leren kennen.

Je bent technisch property manager, wat houdt die functie eigenlijk in?
“Het is mijn taak om onze panden in goede technische staat te houden. Dat betekent dat ik samen met de beheerder zorg dat het onderhoud juist en tijdig wordt uitgevoerd. Ik doe dat voor de solitaire winkellocaties in de regio Noord-Nederland. Ook onderzoek ik met diverse adviseurs de mogelijkheden om de winkelpanden te verduurzamen. De schil, een vakterm voor het gebouw, is de verantwoordelijkheid van a.s.r. real estate, maar de installaties en het interieur zijn in veel gevallen eigendom van de retailer. Om te verduurzamen is samenwerking met de huurder daarom essentieel.”

Je werkt nu ruim een jaar bij a.s.r. real estate? Wat vind je leuk en waar moest je aan wennen?
“Ik vind de dynamiek in retail en het contact met de retailers leuk. Ik heb dan ook geen hekel aan winkelen,” zegt Alwin met een glimlach op zijn gezicht. De portefeuille in Noord-Nederland heeft geweldige gebouwen in Amsterdam zoals in de Leidsestraat, Kalverstraat en het Damrak, maar zeker ook in Leiden, Haarlem, Alkmaar, Zwolle, Arnhem en Groningen. Veel van deze gebouwen zijn (rijks)monumenten met een lange geschiedenis en een uniek verhaal. Het winkelfonds heeft niet alleen mooie winkelpanden maar ook mooie merken en retailers die vaak al jarenlang huurder zijn. Voordat ik bij a.s.r. real estate in dienst kwam, werkte ik bij een vastgoedbeheerder die de gebouwen namens de eigenaar beheert. Het akkoord op het onderhoud en de eindverantwoordelijk lag bij de eigenaar. Nu ik bij de eigenaar zelf werk, ligt de beslissing en verantwoordelijkheid bij mezelf. Aan deze verantwoordelijkheid moest ik in het begin wel even wennen.”

 Met wie werk je samen?
“Ik werk in het team Noord-Nederland met een asset manager, account manager en commercieel property manager. Binnen dit team heeft ieder zijn eigen taken maar we werken aan een gezamenlijk doel; tevreden retailers en goed onderhouden duurzame gebouwen. Voor het onderhoud heb ik regelmatig contact met de beheerders, aannemers, installateurs en adviseurs. Voor het verduurzamen van de gebouwen heb ik ook contact met de gemeente, architect en constructeur.”

Alwin Groene Daktuin Koningsplein

Alwin Verhoeven in de groene daktuin Koningsplein Amsterdam

Is er een gebouw waar je hart sneller van gaat kloppen?
“Wij hebben heel veel mooie en vaak historische gebouwen in de portefeuille zitten. Toch zijn er twee gebouwen die bij me opkomen; Damrak 28-30 in Amsterdam en Herestraat 20 in Groningen.

Het winkelpand aan het Damrak is in opdracht van Levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht, één van de voorgangers van verzekeringsmaatschappij a.s.r., gebouwd. De naam ‘De Utrecht’ is nog te lezen op de balustrades op de eerste verdieping, de beelden aan de gevel op de 1e etage verwijzen naar de ‘Dingen des levens’. Recent hebben wij de voorgevel laten onderhouden, waaronder de natuurstenen details zoals de beelden en ornamenten die gemaakt zijn door Joseph Mendes da Costa.

Het gebouw aan de Herestraat 20 in Groningen omdat dit één van de eerste gebouwen is waar ik na mijn start bij a.s.r. real estate de renovatie van de gevels heb laten uitvoeren. Het gebouw had een erker op de 2e etage die in een niet al te beste staat verkeerde. Om veiligheidsredenen hebben we direct steigers geplaatst om deze te ondersteunen. En omdat de steiger er toch stond voor de renovatiewerkzaamheden hebben we gelijk gekeken naar verduurzaming van het gebouw. We hebben het dak vervangen en geïsoleerd, de ramen in de achtergevel zijn voorzien van HR ++ glas en in de voorgevel wordt er achterzetglas gebruikt om te isoleren.”

ASR DPRF Damrak 28 A'dam Foto Corné Bastiaansen '23 3735@

Damrak 28-30