17 december 2021 | 3 min.

Gezocht: Boeren die het roer om willen gooien

Vanuit onze faciliterende rol in de agrarische sector spreekt a.s.r. real estate met verschillende initiatiefnemers. In dit nieuwsitem willen we graag Coöperatie De Nieuwe Waarde Keten aan je voorstellen. ‘Natuur-inclusieve landbouw’ sluit aan bij onze de eerste pijler van onze duurzaamheidsstrategie ‘klimaat-slim boeren’. Hierin staat ‘duurzame productie’ centraal. De coöperatie start met een duidelijke oproep.

Wij zoeken boeren die het roer om willen gooien

Je zou bijna gaan denken dat de boer het probleem van deze tijd is. Van stikstof tot klimaatverandering, de boeren lijken vaak een hoofdrol toebedeeld. Dat is zonde, want eten moeten we allemaal en de boer zou juist kunnen schitteren als held van de toekomst.

Op dit moment voelen veel boeren zich gevangen in een systeem dat niet houdbaar lijkt te zijn: hard werken voor kleine verhogingen in opbrengsten, hoge financieringslasten en slinkende marges. Waarde vloeit weg van de boerderij, weg van de gemeenschap en weg van de lokale natuur. Vanuit die situatie is het logisch dat een boer geen financiële en mentale ruimte voelt om het anders aan te pakken. Het is al lastig genoeg om de steeds veranderende regelgeving bij te benen.

En toch: sommige boeren voelen aan dat het anders kan, duurzamer voor boer, gemeenschap en natuur.

20210617 ASR Mariahout Joniisraeli 026 ER5 0381

Coöperatie De Nieuwe Waarde Keten (NWK) is een initiatief van een groep betrokken organisaties (*) die zich als partner opwerpen voor boeren die het roer om willen gooien richting een manier van boeren die dichter bij de natuur staat en die meer waarde voor de boer en zijn/haar omgeving creëert.

Wat biedt NWK?

Voor boerderijen van 10Ha-1000Ha, biedt NWK (een combinatie van) de volgende diensten:

  • Financiering, incl zekerheden / minimum inkomen voor de boer in transitie
  • Afnamegarantie / afzetkanaal
  • Inbreng van kennis over natuurinclusieve landbouw (**)
  • Extra inkomensstromen, bijv afzet van ‘ecosysteemdiensten’

In situaties waar de boer wil stoppen, of er geen bedrijfsopvolging is, kan NWK grond in beheer nemen (NWK pacht of neemt de pacht over, zorgt voor een boer / bedrijfsleider, en de rest).

Het roer omgooien doet een boer niet zomaar. Je wilt eerst weten wat dat betekent en wat de mogelijkheden en risico’s zijn. Daarover kan je in gesprek gaan met NWK.

Contact?

Bel Maarten van Dam op 06-52 00 66 48, of email maarten@farwin.nl.

 

(*) Farwin; Wire Group; Pymwymic; Breathe Conscious Ownership

(**) Natuurinclusieve landbouw is (bewust) een breed begrip, o.a. ‘regeneratieve landbouw’, ‘permacultuur’, voedselbos, en het beste systeem hangt af van de lokale context