02 juli 2025 | 4 min.
Alexandra Rosian is fund manager van het ASR Dutch Mobility Office Fund, een van de zes fondsen van a.s.r. real estate. “Als fund manager ben ik onder andere verantwoordelijk voor de relatie met investeerders in ons fonds. Dat zijn pensioenfondsen, verzekeraars en banken uit binnen- en buitenland. Zij investeren in het ASR Dutch Mobility Office Fund om een stabiel en zeker direct rendement te behalen, in combinatie met een relatief laag risicokarakter.”
Investeerders hebben allerlei vragen. Die gaan tegenwoordig vaak over duurzaamheid. “Institutionele beleggers willen graag bijdragen aan een goede en snellere verduurzaming van Nederland”, licht Alexandra toe. “Dat doen ze bijvoorbeeld door samen te werken in GREEN, het Global Real Estate Engagement Network. GREEN komt één keer per jaar langs bij meerdere fondsen van a.s.r. real estate, met het doel om de verduurzaming in de vastgoedsector te versnellen. Ook delen zij voorbeelden die zij als best practice binnen de sector zien, zoals het feit dat wij voor The CubeHouse, het eerste hout hybride kantoor van de Zuidas, de materiaalgebonden emissies volledig in kaart hebben gebracht.”
“Met verduurzaming zorgen we voor toekomstbestendige gebouwen”
Om aan hun eigen verplichtingen te kunnen voldoen is direct rendement belangrijk, en willen investeerders wel weten wat de prognose is. “Wij maken jaarlijks een businessplan waarin we drie jaar vooruitkijken”, vertelt Alexandra. “Hierin geven we ook een geprognosticeerd direct rendement. Investeerders vinden het ook belangrijk dat het rendement stabiel is in de tijd, en dat er waarde behoud is op lange termijn. Dit bereiken we onder meer door langetermijncontracten te tekenen met huurders. De gemiddelde looptijd van de huurcontracten in het ASR Dutch Mobility Office Fund is op dit moment zeven jaar. Daarnaast is voor ons een belangrijke doelstelling om onze gebouwen te verduurzamen. Een uitdaging, want hoe verduurzaam je een gebouw dat in gebruik is? We maken de roadmap voor verduurzaming dan ook in nauwe samenwerking met onze huurders.”
Een goed voorbeeld daarvan is de samenwerking met onze grootste huurder de Nederlandse Spoorwegen (NS). Omdat de NS zelf ook duurzaamheidsdoelstellingen heeft, konden we gezamenlijk een plan maken om de twee grootste gebouwen die zij in gebruik hebben, samen te verduurzamen. Dit doen we op zo'n manier dat de NS daarin kan blijven opereren. Daarmee blijven ook de huurinkomsten behouden, wat bijdraagt aan het stabiele rendement. Daarnaast is de bezettingsgraad belangrijk. Die ligt de laatste jaren in ons fonds steevast op nagenoeg 100%. Op dit moment hebben we 3% leegstand en dat zijn drie verdiepingen in een gebouw die gerenoveerd worden. Zo’n situatie grijpen we aan om direct te verduurzamen naar net zero niveau. Dat doen we aan de hand van een businesscase, want je wilt de investering voor verduurzaming wel terugzien in het rendement, als je het gebouw weer verhuurt.”