21 september 2018 | 2 min.
Op landgoed De Groote Scheere in Holthone is vandaag een nieuwe wandelroute geopend door de drie nakomelingen van de familie Voerst van Lynden-van Westervelt-Sandberg. Een route met een verhalenpad van 5 en 7 kilometer over het verleden en het heden, de natuur en de cultuur van dit bijzondere landgoed. Het verhalenpad is tot stand gekomen met behulp van een aantal inwoners en vrijwilligers en de ondersteuning van verzekeraar a.s.r. , eigenaar van het landgoed.
Landgoed De Groote Scheere in Holthone, gelegen tussen Gramsbergen en Coevorden is een uniek en authentiek landgoed met vele verhalen in de diverse tijdslagen van onze geschiedenis. Het lag op een van de weinige routes, waarlangs men over de kop van een zandrug de tocht naar het Noorden kon maken. Vele veldslagen zijn hier gestreden en sporen uit de geschiedenis zijn nog steeds zichtbaar in het cultuurlandschap. Het is een stoer en gevarieerd landgoed met zijn boerderijen met de kenmerkende rode en gele luiken en een gevarieerde natuur met een eeuwenoude es, houtwallen, singels en hakhoutbossen.
De laatste jaren is er door de eigenaar, a.s.r., veel geïnvesteerd in het verbeteren van de waterhuishouding, de versterking van de landschappelijke kwaliteit en het versterken van de ecologische betekenis van het landgoed. Een vitaal landgoed, waar het prettig wonen, leven en recreëren is. Tijdens de prachtige wandeling over het landgoed beleef je als wandelaar het unieke karakter en word je onderweg middels de informatieborden van informatie voorzien. De wandelroute met een lengte van 5 en 7 kilometer start bij de Pannenkoekenboerderij de Ganzenhoeve.
De wandelroute werd geopend door de drie nakomelingen van de familie van Voerst van Lynden-van Westervelt-Sandberg, voormalige eigenaren en bewoners van De Groote Scheere. Tevens is er ter herinnering aan hun ouders mr. S.W.A. baron van Voerst van Lynden, burgemeester van Gramsbergen en J. barones van Voerst van Lynden-de Beaufort, vanwege hun activiteiten in het verzet in de Tweede Wereldoorlog een koningslinde geplant. De burgemeester werd in 1945 gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme en is nooit teruggekeerd.