06 september 2017 | 4 min.

Start realisatie van het binnenstadsproject FORUM Rotterdam

De bouw van het binnenstadsproject FORUM Rotterdam is gestart. FORUM is gesitueerd tussen de belangrijkste winkelstraten van Rotterdam te weten: Coolsingel, Binnenwegplein, Lijnbaan en de ‘Koopgoot’ en omvat circa 64.000 m2 ruimte voor winkels, horeca, kantoren en 103 appartementen. Beleggers in dit multifunctionele binnenstadsproject zijn Syntrus Achmea Real Estate & Finance en ASR Property Fund N.V. voor de winkels aan de Lijnbaan.

Syntrus Achmea RE&F is tevens belegger van het te realiseren woongebouw namens één van haar klanten. In FORUM vestigen zich onder andere de Rotterdamse boekhandel Donner, de internationale mode retailer Primark, de ABN AMRO met een bankshop en kantoor en de populaire Amerikaanse hamburgerketen Five Guys. Met de realisatie van het project is een investering van circa 195 miljoen euro gemoeid. De oplevering van FORUM vindt gefaseerd plaats in 2019.

Edwin van de Woestijne, Managing Director Commercieel Vastgoed bij a.s.r. Vastgoed Vermogensbeheer, namens ASR Property Fund N.V.: “Het in elkaar passen van de verschillende functies in de beschikbare ruimte was een ingewikkelde puzzel. Dit vroeg creativiteit en flexibiliteit van alle betrokkenen. Het eindresultaat wordt een plek in het centrum van Rotterdam waar mensen weer met plezier komen winkelen en wonen. Passend bij onze overtuiging dat investeren in hoogwaardig vastgoed op de juiste locatie duurzaam aantrekkelijk is voor de stad, de gebruikers en beleggers.” 

Managing director Multi Netherlands en Belgium, Françoise Dechesne: “Multi is trots! Met de komst van het project FORUM Rotterdam krijgt een bekende, zeer dominante locatie in het kernwinkelgebied van Rotterdam een nieuwe functie en de Rotterdamse binnenstad en een nieuw gezicht. Een omvangrijke multifunctionele herontwikkeling op een kleine footprint. Een perfect voorbeeld van transformatie en intensivering van het ruimtegebruik in de binnenstad. Over twee jaar heeft Rotterdam er weer een iconische plek in de binnenstad bij.”

Rob Vester, director van het Ontwikkelingsbedrijf van Syntrus Achmea RE&F: “Dit is een zeer belangrijke injectie voor het centrum van Rotterdam. We revitaliseren een omvangrijk gebied, waarbij we niet alleen de winkelfunctie versterken, maar ook woningen toevoegen. Dit is goed voor de stad en goed voor onze opdrachtgevers, die met het Lijnbaanakkoord al eerder het fundament legden om van de binnenstad van Rotterdam één van de beste winkelgebieden in Europa te maken.’’

Retail

De winkels aan de Lijnbaan vanaf Hollister tot aan ICI Paris XL en de winkel van G-Star worden herontwikkeld. De nieuwe gevel en de gewijzigde indeling van de winkelunits bieden bestaande en nieuwe huurders de kans om zichzelf optimaal te presenteren aan het winkelend publiek. Syntrus Achmea RE&F en ASR Property Fund N.V. hebben en houden deze winkels in portefeuille. Centraal in het project, tussen het monument aan de Coolsingel en de winkels aan de Lijnbaan en zich uitstrekkend van de ‘Koopgoot’ tot en met het vroegere Jungerhans-pand aan het Binnenwegplein, komt de Primark. Aan de zijde van de ‘Koopgoot’, vestigt zich de populaire Amerikaanse hamburgerketen Five Guys.

Rijksmonument

De renovatie van het beeldbepalende Rijksmonument aan de Coolsingel is één van de plandelen van FORUM Rotterdam. ABN AMRO keert hier terug met een kantoor en een bankshop. De Rotterdamse boekhandel Donner is hier al gevestigd en verhuist gefaseerd in het gebouw naar haar definitieve plek met een entree aan de Coolsingel en aan het Binnenwegplein. Met twee verdiepingen, inclusief een entresol en een atrium aan de achterzijde, wordt dit de grootste boekhandel van Nederland. In het Rijksmonument, aan de zijde van de ‘Koopgoot’ komt ook een aantal nieuwe winkels. Multi is eigenaar van het monument en deze is inmiddels voor meer dan 85% verhuurd.

Woongebouw

De voormalige kantoortoren, gelegen in het midden van het plangebied, wordt getransformeerd tot een wooncomplex met 103 appartementen in het middeldure huursegment. Syntrus Achmea RE&F heeft deze appartementen namens haar klanten gekocht van Multi. De woningen variëren in grootte tussen de 85 en 120 vierkante meter. De huren liggen tussen circa 950 euro en circa 1350 euro per maand. De precieze huren worden vastgesteld bij de start van de verhuur, een half jaar voor de oplevering.

Ontwerp en uitvoering

Het ontwerp van FORUM is van een Rotterdams architectenteam van internationale faam bestaande uit OMA en Wessel de Jonge Architecten. Sprangers Bouwbedrijven BV uit Breda en Van Mierlo-Dinkq uit Maasdijk zijn verantwoordelijk voor de bouw van FORUM Rotterdam.