29 december 2022 | 3 min.

a.s.r. real estate maakt duurzame impact in 2022 met 8 miljard belegd vermogen

a.s.r. real estate sluit het jaar af met ruim € 650 miljoen opgehaald kapitaal en een totaal belegd vermogen van € 8 miljard. Dit vermogen, afkomstig van 30 institutionele investeerders waaronder a.s.r., werd in 2022 onder andere geïnvesteerd in de aankoop van kantoren in Eindhoven en Delft, winkelpanden in Utrecht en Eindhoven en 50 woningen voor 55 plussers in Heerhugowaard. Daarnaast kocht a.s.r. real estate namens a.s.r. ook twee windparken en een zonnepark aan, en liet zij ruim 12.000 nieuwe bomen planten die in de toekomst goed zijn voor de opslag van 1.600 ton CO2.

Dick Gort, directeur a.s.r. real estate: ‘2022 was een succesvol jaar voor a.s.r. real estate. We hebben in de breedste zin van het woord impact kunnen maken in de vastgoedmarkt. Zowel door ons belegd vermogen te vergroten als door te investeren in projecten die duurzaam zijn en de energietransitie bevorderen. Daarnaast kijken we met trots terug op de overname van de activiteiten van Sweco Capital Consultants met € 6,5 miljard assets under advice. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor toekomst.’

Asr Real Estate 2022 Terugblik Infographic A4 4

Bijdrage aan betaalbaar wonen: 455 middenhuurwoningen

Met een toezegging van € 250 miljoen in het woningfonds, sluit a.s.r. real estate een jaar af waarin zij grote stappen heeft gezet op het gebied van duurzaam investeren in woningen. Zo groeide het woningfonds in de afgelopen jaren naar een omvang van € 2,2 miljard. In 2022 werden 606 huurwoningen opgeleverd waarvan 455 woningen in het middenhuursegment. 35 woningen zijn met voorrang verhuurd aan 55 plussers in Heerhugowaard. Daarnaast werden 169 woningen in Huizen verduurzaamd. 

Bijdrage aan energietransitie: zon, wind en bos

Namens a.s.r., investeerde a.s.r. real estate het afgelopen jaar in twee windparken. Hiermee komt het totaal op vier windparken, die samen meer dan 200.000 Nederlandse huishoudens van duurzame stroom kunnen voorzien. Ook kocht a.s.r. in 2022 het nieuw gerealiseerde zonnepark in Pesse. Dit zonnepark in Drenthe met ruim 60.000 panelen heeft een vermogen van 32,6 megawatt en voorziet in de stroombehoefte van circa 11.500 huishoudens. Ook op winkels, woningen en kantoorpanden plaatste a.s.r. real estate het afgelopen jaar extra zonenpanelen, waarmee het totaal aantal zonnepanelen op 80.000 uitkomt. Daarnaast heeft a.s.r. in april 12.000 nieuwe bomen, waaronder een klimaatbos toegevoegd aan de portefeuille, over een aantal jaren goed voor de opslag van 1.600 ton CO2.

Hoge scores op duurzaamheid voor de fondsen

a.s.r. real estate beheert vijf vastgoedfondsen. Dit zijn het winkelfonds, kantorenfonds, woningenfond, sciencepark fonds en het landelijk vastgoedfonds. Dit jaar ontvingen het winkel-, woning-, en kantorenfonds de maximale score van vijf sterren in de GRESB-benchmark. Dit betekent dat deze fondsen tot de 20% duurzaamste GRESB-fondsen ter wereld behoren. Het scienceparkfonds ontving vier sterren en werd benoemd tot Global Non-listed Sector Leader in de categorie Technology/Science.