25 juni 2020 | 4 min.

ASR Dutch Core Residential Fund koopt 220 woningen The Minister in Rijswijk van Reshape Properties

a.s.r. real estate heeft namens het ASR Dutch Core Residential Fund de 220 huurwoningen van project “The Minister” in Rijswijk gekocht van Reshape Properties. Op de voormalige locatie van de Winston Churchill Tower in Rijswijk, waar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was gevestigd, komt in 2022 een 25 verdiepingen tellende woontoren. Op 1 augustus start de bouw van dit voormalige kantoor door Kondor Wessels Amsterdam. In totaal worden er 310 hoogwaardige appartementen en 415 parkeerplaatsen gerealiseerd. De verkoop van de 90 koopappartementen en penthouses in de bovenste verdiepingen begint deze maand.

The Minister Rijswijk ASR Dutch Core Residential Fund

The Minister in Rijswijk, artist's impression

De 220 door a.s.r. real estate aangekochte woningen bestaan uit 156 tweekamerappartementen en 64 driekamerappartementen. De appartementen zijn 67 m² tot 93 m² groot en beschikken over grote raampartijen, een riante buitenruimte en een eigen parkeerplaats. Een groot deel van de woningen wordt verhuurd in het middenhuursegment. De woningen zijn geschikt voor diverse doelgroepen variërend van young professionals, een-of tweeverdieners tot senioren. De appartementen en penthouses voor de verkoop beschikken over dezelfde faciliteiten en zijn tussen de 74 m² en 164 m² groot.

De sloop van de gevel is inmiddels gestart. Alleen de bestaande fundering en casco worden gebruikt om de nieuwe woontoren te bouwen. De te realiseren woningen voldoen aan de laatste duurzaamheidseisen. Het gebouw krijgt een WKO-installatie en een veld met 1.500 PV-panelen, wat een Energie Index oplevert van <1,2 en een EPC van 0,4.

The Minister ligt op steenworp afstand van de oprit naar de A4, openbaar vervoer en winkelcentrum In de Bogaard. De woningen hebben een centrale ligging tussen Den Haag, Delft en Rotterdam en zijn goed bereikbaar.

Het gebied, waar The Minister onderdeel van uitmaakt, ondergaat de aankomende jaren een transformatie met een focus op verblijven en ontmoeten. Zo komen er circa 2.000 nieuwe woningen bij en krijgt winkelcentrum In den Bogaard een metamorfose. Hiermee wordt ingespeeld op de verwachte groei van de gemeente. The Minister is een van de eerste projecten die wordt afgerond en vormt daarmee de start van de ontwikkelingen in dit gebied.

Robbert van Dijk, fund director ASR Dutch Core Residential Fund: “The Minister is een woningproject dat uitstekend past in de strategie van het ASR Dutch Core Residential Fund. Het project ligt op een centrale locatie in een demografisch en economisch sterke regio. Daarnaast past de transformatie van een leeg kantoorgebouw naar een duurzaam woningproject goed in ons duurzaamheidsbeleid en de focus op het middenhuursegment geeft invulling aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We zijn blij dat we met deze aankoop weer een stap kunnen zetten in de groei van onze woningportefeuille."

Jos Paardekooper, Reshape Properties: “Onze ambitie om deze kantoormastodont te herontwikkelen tot een aantrekkelijk woongebouw heeft na 3,5 jaar tot dit mooie resultaat geleid. We zijn blij met het ASR Dutch Core Residential Fund, we hebben hiermee een partij getroffen die dit project op waarde weet te schatten.”

ZZDP architecten uit Amsterdam tekende voor het ontwerp. Het residential team van CBRE en Lexence traden bij deze transactie op als adviseurs namens Reshape Properties.

ASR Dutch Core Residential Fund
Het ASR Dutch Core Residential Fund investeert in duurzame, hoogwaardige appartementen en eengezinswoningen in met name het middenhuursegment. De locaties kenmerken zich door sterke demografische en economische fundamenten, die de basis vormen voor een stabiel investeringsklimaat. Het ASR Dutch Core Residential Fund heeft een omvang van € 1,6 miljard (exclusief pijplijn) en biedt een thuis aan circa 5.000 huishoudens. In de komende drie jaar zal het fonds verder groeien naar een omvang van circa € 2,0 miljard.

Reshape Properties
Reshape Properties richt zich op de verwerving en herontwikkeling van distressed vastgoed, waarbij de herontwikkeling veelal tot een woonproduct leidt. Reshape Properties werkt daarbij samen met Atlas Invest.