Vastgoedpartijen investeren gezamenlijk in openbaar groen

08 december 2020 | 3 min.

Aanleg buurtmoestuin Zeeburgereiland afgerond

Dankzij een unieke samenwerking van bewoners, de gemeente Amsterdam, De Gezonde Stad, a.s.r. real estate en diverse andere vastgoedpartijen is op het Zeeburgereiland een buurtmoestuin van circa 1000 m2 gerealiseerd. Deze week werd de aanleg de Zeeburgertuin afgerond. De moestuin draagt bij aan een klimaatbestendige wijk, meer biodiversiteit en sociale cohesie. Ontwikkelaars, bouwers en beleggers kunnen niet om het klimaatvraagstuk heen en nemen ‘groene projecten’, zoals de buurtmoestuin, steeds vaker op in nieuwe ontwerpen.

Zeeburgereiland Moestuin

Moestuin op Zeeburgereiland in Amsterdam

Bundelen van krachten

Co-creatie met bewoners, cofinanciering en gedeeld eigenaarschap vormen de basis van deze samenwerking. De Gezonde Stad trad op als onafhankelijke verbindende partij en maakte het mogelijk voor vastgoedpartijen om te investeren in een kavel dat niet van hen is, samen met en op grond van de gemeente. Door het delen van netwerk en kennis laat deze samenwerking zien dat woningbouw en vergroening goed samengaan.

Vastgoedwaarde deels afhankelijk van ‘groen’

Vastgoedpartijen investeren steeds vaker in de kwaliteit van de leefomgeving, community en klimaatbestendigheid van de wijk. Dit wordt steeds bepalender voor de waarde en het succes van het vastgoed. “Groene steden zijn de steden van de toekomst, zowel wat betreft woongeluk van mensen, als rendement voor investeerders. Alle voordelen van meer stedelijk groen bij elkaar genomen, is het voor a.s.r. real estate niet meer dan logisch om hierin te investeren”, aldus Kim Rimmelzwaan van a.s.r. real estate.

Groene steden zijn de toekomst

De enorme bouw-ambitie van Amsterdam zorgt ervoor dat de stad de komende jaren verder zal groeien en verdichten. Het gevaar dat groen hierdoor in de verdrukking komt ligt op de loer. Met deze huidige ambities, is het extra belangrijk om te blijven investeren in groene, leefbare buurten en om de juiste samenwerkingen op te zetten”, zegt Lesley Walet, projectleider van De Gezonde Stad. Groen is belangrijk om de stad beter bestendig te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering: het vangt overtollig regenwater op en verkoelt in warmere periodes. Andere voordelen van groen die bewoners direct raken zijn dat groen gelukkig maakt, bijdraagt aan de sociale cohesie in een buurt en bewoners uitnodigt tot bewegen.

Groene oase in wijk

De Zeeburgertuin ligt naast de nieuwe Sportheldenbuurt, aan het Buiten-IJ, met de drie iconische silo’s op de achtergrond. In de vrij toegankelijke pluktuin kunnen mensen uit de buurt kruiden, fruit en bloemen plukken en picknicken in de fruitboomgaard. De moestuin biedt ruimte voor zo’n 50 leden en twee scholen om hun eigen voedsel te verbouwen. GFT-afval wordt gecomposteerd en gebruikt om de grond te verrijken. De speciaal opgerichte moestuinvereniging beheert de tuin grotendeels zelf.

Alle betrokken partijen

De Zeeburgertuin is een samenwerking van bewoners, a.s.r. real estate, De Gezonde Stad en Gemeente Amsterdam. Dit project wordt daarnaast mede mogelijk gemaakt door a.s.r. real estate, Altera, BPD, IC Netherlands, MVGM, Vesteda, Wonam en Woontank en terreininrichters Van Der Tol.