05 juli 2018 | 5 min.

Een kijkje in de bijenkasten van a.s.r. bij imker Sigis Sparenberg

Als er iemand enthousiast is over bijen, dan is het Sigis Sparenberg wel. Al op zijn 25e werd hij ‘besmet’ met het bijenvirus en hij is er niet meer vanaf gekomen. Deze hobby imker heeft maar liefst 25 bijenvolken, is voorzitter en oprichter van imkervereniging ‘De IJsselbijkers’ en geeft daarnaast lezingen en cursussen. Sigis zet zich dagelijks volop in voor het welzijn van bijen en hij geeft zijn kennis maar al te graag door. Het is dan ook dankzij hem dat er vijf a.s.r. bijenkasten in de omgeving van Olst staan. Wij namen een kijkje hoe de bijenkasten erbij staan en gingen met Sigis in gesprek over het belang van de bijen.

Jong geleerd is oud gedaan

Vol passie vertelt Sigis over zijn bijen. En dat terwijl hij eigenlijk per ongeluk in aanraking kwam met de bij. Om een extra zakcentje te verdienen hielp hij op jonge leeftijd boeren in de buurt. Toen er een aantal ontsnapte pinken bij de lokale imker het terrein opliepen mocht Sigis het jongvee dan ook weer ophalen. Hij keerde echter niet alleen terug met de kalveren, maar ook met een boek over bijen. Vanuit hier groeide zijn interesse en kort daarna ontving hij zijn eerste bijenvolk. Tegenwoordig is hij een pastorale imker en dé bijenkenner in de omgeving van Olst en Wijhe (Salland). Op verschillende plekken, bij hem thuis, op landgoederen en bij boeren heeft hij bijenkasten staan.

Imker

Samenwerking met a.s.r.

Dat a.s.r. in aanraking kwam met deze imker was dan ook bijna onvermijdelijk. Via de vorige rentmeester werd hij gewezen op het nog beschikbare acaciabosje waar a.s.r. op dat moment niks mee deed en perfect is voor het houden van bijen. a.s.r., de pachter en Sigis zijn overeengekomen dat hij dit bosje mag gebruiken. Daarnaast is in overleg met de pachter van het aangrenzende perceel een strook met bloemen ingezaaid zodat de bijen alle ruimte en vrijheid hebben om bij hun kast te komen en de bloemen kunnen gebruiken om er uiteindelijk honing van te maken. Een goede samenwerking tussen pachter en imker. Onlangs heeft a.s.r. vijf bijenkasten van duurzaam cederhout gesponsord die in het acaciabosje staan. Deze worden gebruikt door de Imkervereniging De IJsselbijkers voor hun opleidingen. Wekelijks komen er gedurende het voorjaar en zomer cursisten bij het acaciabosje om in duo’s zorg te dragen voor een bijenkast en alles te leren over het houden van bijen.

a.s.r. bijenkas

Populariteit van de bij neemt toe

Met de bijenkasten zit het dus wel goed. Maar hoe gaat het eigenlijk met de bijen vragen we Sigis. Na jarenlang verontrustende berichten over het welzijn van de bij, waarbij ziekten een hoofdrol speelden, gaat het gelukkig weer iets beter, vertelt hij. Ook de mens lijkt zich meer en meer te bekommeren om het welzijn en het nut van de bijen. Zo zijn er veel initiatieven voor het welzijn van bijen en ziet Sigis het aantal aanmeldingen voor de imker opleiding stijgen, en dat is wat hem betreft een goede zaak. Voor de noodzakelijke bestuiving is de bij de spin in het web van de natuur. Daarom richt Sigis zich onder andere op een zo duurzaam en sterk mogelijk bijenvolk, de vitaliteit van de bij staat hierbij voorop om zo de natuurlijke kringloop voort te zetten.  

De gezonde en vitale bij

Maar het is ook een aantal jaren minder gegaan met de bijen. Dit ontstond met de ontwikkeling van grootschalige landbouw in de jaren 60, waar met name de honingbij onder leed. De insecten biotoop verschaalde sterk waardoor diversiteit en aanbod van voedsel een probleem werd. Toen daarna in de jaren 80 de komst van de varroamijt de vitaliteit van de honingbij van binnenuit verzwakte stopte veel imkers met hun hobby. Wereldwijd lopen er nu diverse experimenten om de bij tolerant of zelf resistent te maken voor haar voornaamste belager, de varroamijt. Het DNA is opengepeuterd en bekend is welk gen er voor zorgt dat de bij met de varroamijt kan omgaan, maar volgens Sigis moeten we nog even geduld hebben tot dat we daar praktisch iets mee kunnen.

De bij een handje helpen

Het behouden van de bij gaat dus niet vanzelf en de bijen nog wel een steuntje in de rug gebruiken om hun overlevingskansen te vergroten. En hier kunnen ook de boeren een handje bij helpen, zegt Sigis. Bijvoorbeeld door het creëren van akkerranden. Planten en bloemen zijn namelijk van groot belang voor de bijen. Op een aantal plekken zien we al akkerranden voor bloemen, maar er kan natuurlijk nog veel meer bij.

Mocht u interesse hebben in het ontwikkelen van een akkerrand, neem dan eens een kijkje bij een lokale imkervereniging bij u in de buurt. Op de site van De IJsselbijkers staat ook nog meer informatie over de bij. Bezoek hiervoor hun website http://www.ijsselbijkers.nl/. Als u zelf aan de slag wilt met bijen kijk dan op www.imkeropleidingensalland.nl