17 december 2019 | 2 min.

Kavelruil kan duurzaam zijn

In West-Brabant stopte één van onze reguliere pachters met de pacht in ruil voor de aankoop van een deel van de gronden. Hierdoor kwam er eind vorig jaar ruim 53 hectare landbouwgrond beschikbaar. In Brabant was dat snel bekend. Acht agrariërs in de buurt toonden interesse in de grond. Rentmeester Ronald Kramer zag kansen voor een meer efficiënte verkaveling.

Ruilverkaveling opzetten

Ronald: “Een nieuwe pachter is voor deze grond snel gevonden. Maar we kregen via onze pachter te horen dat allerlei partijen in de buurt interesse in de grond hadden. Ik ken het gebied goed en begreep al snel dat als wij een ruilverkaveling konden opzetten, we veel meer boeren blij konden maken. Samen met Ilona, rentmeester assistent, is uitgezocht of een betere verkaveling mogelijk zou zijn in dit gebied. Begin dit jaar zaten ze bij de acht geïnteresseerden aan de keukentafel. De eigendommen van deze acht partijen samen met onze vrijgekomen grond in kaart gebracht. Met grote landkaarten op tafel was het flink puzzelen. Uiteindelijk hebben vier agrariërs en a.s.r. een ruiling op kunnen zetten. In het voorjaar van 2019 zijn we het eens geworden en hebben we de overeenkomsten getekend. Na het oogstseizoen van 2019 is de ruiling vorige week bezegelt bij de notaris.“

Ik ken het gebied goed en begreep al snel dat als wij een ruilverkaveling konden opzetten, we veel meer boeren blij konden maken.

Minder reistijd is efficiënter werken

Door deze ruiling is er een betere verkaveling van de gronden ontstaan. Agrariërs hebben minder reistijd, hun machines worden efficiënter ingezet en geven dus minder uitstoot. a.s.r. heeft in deze ruiling ruim 53 ha ingebracht en ruim 62 hectare toegedeeld gekregen en in erfpacht uitgegeven. Twee bestaande klanten en twee nieuwe klanten konden hun areaal uitbreiden en kunnen nu efficiënter werken.