29 december 2023 | 3 min.

a.s.r. real estate realiseert in 2023 opnieuw groei in portefeuille

a.s.r. real estate sluit 2023 af met ruim € 158 miljoen opgehaald kapitaal en een totaal belegd vermogen van ruim € 7,7 miljard. 2023 stond onder andere in het teken van de samenwerking met dsm-firmenich om de Biotech Campus in Delft verder te ontwikkelen, bijna 2000 hectare aangekochte landbouwgrond en de ontwikkeling van een toekomstbestendige ESG-visie, die inzet op biodiversiteit en verdere klimaatadaptatie.

Daarnaast trad de eerste Duitse participant toe in het ASR Dutch Mobility Office Fund met een investering van €58 miljoen. Het kantorenfonds heeft bijzondere kantoorgebouwen in de pijplijn als Wonderwoods, Tree House en The CubeHouse, het eerste houten kantoorgebouw op de Amsterdamse Zuidas. Het zijn alle drie duurzame kantoorgebouwen en gelegen nabij Intercity stations. De kantoren worden naar verwachting tussen 2024 en 2026 opgeleverd. Naast het aankopen van 95 woningen, maakte het woningfonds ook werk van het verder verduurzamen van 233 bestaande huurwoningen. Zo werden in Houten ruim 60 woningen verduurzaamd door het aanbrengen van zonnepanelen, warmtepomp en een CO2-gestuurd ventilatiesysteem.

Het Pensioenfonds ING investeerde in begin 2023 €100 miljoen in ASR Dutch Farmland Fund. Het ASR Dutch Farmland Fund kocht bijna 2.000 hectare grond aan, waarvan 1400 hectare in erfpacht is uitgegeven. Hiervan is 90% uitgegeven met duurzaamheidskorting volgens de klimaatslim boeren strategie. Daarmee valt in totaal 16% van de portefeuille van het landbouwgrondfonds van a.s.r. real estate onder de duurzaamheidskorting. Vanaf 2024 zal de duurzaam boeren de standaard worden voor alle nieuwe erfpachters.

Ook voor het ASR Dutch Science Park Fund was 2023 een jaar vol groei en ontwikkeling. The Gallery op Kennispark Twente wordt uitgebreid met circa 4000 m2, om te voldoen aan de groeiende vraag naar kantoor- en laboratoriumruimte op het park. Daarnaast tekenden dsm-firmenich en het scienceparkfonds van a.s.r. real estate voor de verdere ontwikkeling van de Biotech Campus Delft en startte de bouw van het Taste, Texture & Health hoofdkantoor van dsm-firmenich. Het fonds verwacht in 2024 nieuwe samenwerkingsovereenkomsten bekend te kunnen maken. Het ASR Dutch Prime Retail Fund kocht dit jaar twee nieuwe winkelpanden aan; Spuistraat 10 in Den Haag en Demer 44 in Eindhoven. Daarnaast realiseerde het fonds op diverse locaties woningen boven winkels. Woningen zorgen voor levendigheid en sociale veiligheid, juist ook als de winkels gesloten zijn.  

In 2023 ontvingen vijf fondsen vijf sterren in de GRESB-benchmark. a.s.r. real estate vernieuwde de Paris Proof routekaarten volledig om uiterlijk in 2045 te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Ook is dit jaar de climate risk monitor verder doorontwikkeld, waardoor a.s.r. real estate nu per pand inzicht heeft in de klimaatrisico's. In 2024 worden, op basis van die monitor, de eerste stappen gezet om de hoog risico panden klimaatadaptief te maken. Ook is er in 2023 een Biodiversity Frameworks voor de fondsen opgesteld, waarmee biodiversiteit op en rondom gebouwen en percelen wordt bevorderd en lanceerde a.s.r. real estate een nieuwe ESG-visie die bijdraagt aan een toekomstbestendige leefomgeving. De verdere uitwerking van deze visie staat gepland voor 2024.