27 oktober 2019 | 19 min.
Snel, gezond en energiezuinig bakken kan met wokken. Vanwege het grote pan-oppervlak bakt u met een wok zuiniger dan in een koekenpan. Het bakken gaat sneller en vraagt daarom veel minder energie. Door de korte kooktijd blijven meer vitamines en voedingstoffen behouden.
Vervang te grote pannen door kleinere. Niet te veel water er in en een deksel er op! Gebruik voor gerechten die lang moeten koken een snelkookpan. U bespaart energie, tijd én geld.
Een raam openzetten en voorkomen dat het vochtig wordt in huis, daar had u vast al aan gedacht. Maar u kunt nog meer doen om uw huis goed te ventileren.
Zorg voor voldoende ventilatie de hele dag en nacht door. Vooral een goed geïsoleerd huis moet regelmatig geventileerd worden. Vocht en schadelijke stoffen, zoals rook en fijnstof blijven anders in uw huis hangen. En dat is slecht voor uw gezondheid en uw energierekening. Een vochtig huis opwarmen kost veel meer energie.
Heeft u mechanische ventilatie? Laat die altijd aan staan.
Zet elke dag minimaal een kwartier of wat langer als u bezoek heeft gehad een of meer ramen open. Zelf verdampt u 1 liter water per dag.
Droog de vloer na het dweilen en doe tijdens het koken het deksel op de pannen. Minder waterdamp in de keuken en minder condens in uw huis is goed voor het milieu en gezondheid.
Ventileer extra tijdens het douche, koken en bij het gebruik van een condenswasdroger. Na het douchen kunt u het vocht weghalen met een vloer- en wandwisser of -trekker. Heeft u een open haard? Zet dan ook ergens een raam open. Zo houdt u de lucht in huis fris.
Is het koud buiten? Dan zet u natuurlijk de verwarming aan. Behalve het juist instellen van uw thermostaat kunt u nog een paar dingen doen om geld te besparen.
Zet uw ruimtethermostaat één uur voor vertrek of voor het slapen gaan 5 graden lager naar 13 of 15 graden. Een goed geïsoleerd huis koelt geleidelijk af.
Laat warme lucht in de winter niet ontsnappen. Houd de binnendeuren dicht en sluit 's avonds de gordijnen om de woning op temperatuur te houden. Doe de gordijnen overdag juist open, zodat de zon de ruimten kan opwarmen. Plak radiatorfolie achter de radiator als deze voor een buitenmuur is geplaatst.
Geef de radiatoren de ruimte om hun warmte kwijt te kunnen. Dus geen banken en lange gordijnen voor de radiatoren
Gebruik een thermostatische kraan op alle radiatoren. Hiermee is de temperatuur beter te regelen en bespaart u energie en kosten. Als u weg gaat, zet dan de thermostaat op stand 1. Zijn er kamers die u (bijna) niet gebruikt? Draai de radiatorkranen in deze kamers dan (bijna) dicht.
Met een klokthermostaat kunt u per dag instellen op welke tijden u wel of niet thuis bent en hoe warm het dan moet zijn. Zo'n klokthermostaat is een eenmalige investering die zichzelf snel terugverdient.
Door de ruimtethermostaat overdag 1 graad lager te zetten, bespaart u gemiddeld 7% op het verbruik van de verwarming. Krijgt u het koud, zet de thermostaat dan hoger of trek eerst een trui aan.
Door minder water te gebruiken bespaart u geld op uw water- en gasrekening.
Met een waterbesparende douchekop bespaart u zo'n 15 liter water per douchebeurt.
Gemiddeld douchen Nederlanders acht minuten per dag. Een minuut korter douchen bespaart u warm water en energie. Laat u helpen door uw douchecoach: een zandlopertje dat leeg is na 5 minuten.
Neem liever een douche dan een bad. Bij het kort douchen wordt namelijk 40 tot 70 liter minder water gebruikt dan bij een bad nemen.
Laat niet de kraan onnodig stromen als u tanden poetst, zich scheert of zich wast. Zorg direct voor reparatie van lekkende leidingen en kranen.
Spaar uw afwas op. Een grote afwas met de hand kost veel minder water dan drie kleine. Ook uw vaatwasser kunt u het best goed volladen; niet overladen natuurlijk!
Meten is weten! Met een energiemeter zult u ontdekken welke apparaten veel energie gebruiken. Een energiemeter is een apparaat dat laat zien hoeveel stroom een apparaat gebruikt. De energiemeter plaatst u tussen het stopcontact en het apparaat. Met een druk op de startknop kunt u het actuele verbruik van het apparaat zien, het verbruik in een bepaalde tijdsperiode en de bijbehorende kosten.
Vraag uzelf bij de aanschaf van een elektrisch apparaat af of u het wel echt nodig hebt. Apparaten die het meeste energie gebruiken zijn elektrische boilers en geisers, waterbedden, elektrische kookplaten, airconditioners, koel/vriescombinaties, wasdrogers en plasma-tv’s.
Let op energie-labels en keurmerken van apparaten. Ze geven het energieverbruik aan. Hoe hoger en groener het label, hoe zuiniger het apparaat. Koop alleen witgoed (wasmachine, koelkast) met een energielabel A en hoger
Zet de apparaten uit als u er niet mee bezig bent! Veel apparaten verbruiken ook energie als u ze niet gebruikt of op stand-by laat staan. De belangrijkste sluipverbruikers zijn computer met randapparatuur , tv/video en dvd audioapparatuur en het koffiezetapparaat. Bij deze apparaten is stand-by niet nodig. Gebruik altijd de UIT-knop van het apparaat of een contactdoos met een aan/uit schakelaar.
Als het lastig is om het apparaat steeds uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen, kunt u ook een zogenoemde 'bespaarstekker' (of 'stand-by killer') gebruiken. Bespaarstekkers zet u tussen het apparaat (zoals de tv) en het stopcontact. Ze schakelen het apparaat uit als u het lang niet gebruikt.
Laat geen stekkers van apparaten als opladers, elektrische tandenborstels en kruimeldieven in het stopcontact zitten. Er is altijd sprake van sluipstroom en de kans op schade is groter, bijvoorbeeld bij kortsluiting.
Zet de koelkast en vriezer niet te koud. U bewaart eten en drinken het best bij een koelkast temperatuur tussen 4 en 7 graden. Een vriezer hoeft niet kouder dan -15 graden te zijn. Let op. Bij koelkasten is de stand van de knop niet de temperatuur.
Open de deuren van de koelkast weinig en zo kort mogelijk. Zo gaat minder kou verloren. Controleer of uw koelkast nog goed sluit. Een slecht sluitende deur 'lekt' energie. Houd de koelkast ook schoon en stofvrij, vooral de koelelementen aan de achterkant. Hierdoor werkt de koelkast 25% beter.
Uw vriezer regelmatig ontdooien is belangrijk. Hierdoor blijft de vriezer efficiënt werken en verbruikt minder energie. Ontdooi de vriezer altijd als er meer dan 4mm ijs aan de randen zit.
Wilt u warme maaltijden bewaren, laat ze dan eerst buiten de koelkast afkoelen. Andersom: ingevroren producten in de koelkast ontdooien. De kou die vrijkomt, wordt gebruikt voor koeling. En bacteriën in uw eten krijgen minder kans.
Let bij aanschaf op mogelijkheden om later uit te breiden. U hoeft dan niet een nieuw systeem te kopen en bespaart ook grondstoffen en energie.
Zet uw computer uit als u deze niet gebruikt. Ook voor korte tijd. Uw computer slijt er niet meer van. Zet in ieder geval het beeldscherm uit; dat verbruikt de meeste energie bij uw computer.
Koop een LCD-beeldscherm of nog beter een LED-scherm. Zuiniger dan gewone PC’s (desktops) zijn laptops.
Beperk het gebruik van batterijen. Gewoon stroom uit het stopcontact is beter voor het milieu en goedkoper. Hebt u toch batterijen nodig, koop dan oplaadbatterijen - en vergeet niet er een oplader bij te kopen. Stroom uit een oplaadbare NiMH-batterij is bijna 60 keer goedkoper dan uit een eenmalig batterij.
Laat lampen alleen branden als het nodig is. Daglicht en zonnewarmte krijgt u voor niets. Doe de lichten uit als er niemand aanwezig is. Doe ook uw lampen uit als u voor korte tijd een ruimte verlaat. Een sticker bij de deur "licht uit?" kan u helpen.
Het beste energiezuinige alternatief voor de gloeilamp is nu nog de spaarlamp. Die verbruikt 4 keer minder stroom dan een gewone lamp en gaat 10 keer langer mee. De moderne spaarlamp is betaalbaar en heeft een hoge opbrengst
Led-lampen zijn nog zuiniger dan de spaarlampen. En ze gaan ook nog langer mee. Nadeel is dat de led-lamp nog erg prijzig is. Toch is de led-lamp te overwegen op plaatsen waar de lamp lang aanstaat zoals bij buitenverlichting. Let u bij een led-lamp extra op de hoeveelheid lumen en het wattage. Beide staan op de verpakking.
Als u een lamp in huis altijd dimt, overweeg dan een lamp met minder wattage. Een 50% gedimde lamp gebruikt (inclusief dimmer) gebruikt namelijk nog steeds circa 75%.
Wordt u ook zo vaak gebeld door energiebedrijven met het verzoek om over te stappen omdat ze toch echt de voordeligste zijn? Omdat de prijsverschillen groot zijn, kan het lonen om van energieleverancier te veranderen. Prijsvergelijkers op internet kunnen u hulp bieden, als u wilt overstappen. Maar toch hoeft de leverancier die als goedkoopste uit de bus komt, niet per se de beste voor u te zijn. Er schuilen namelijk heel wat addertjes onder het gras. 'ConsuWijzer' heeft vijf tips voor het gebruik van vergelijkingssites.
Let op de belangrijkste contractvoorwaarden: groene of grijze stroom, een vaste of een variabele prijs; een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd.
Check kostenposten, zoals verbruik, vaste rechten, belastingen.
Controleer de voorwaarden van uw huidige contract; tussentijds opzeggen kan tot hoge boetes leiden.
Sluit nooit een onduidelijke of onvolledige overeenkomst af.
Veel energieleveranciers wijzigen rond 1 juli of 1 januari hun tarieven. Dat kan een goed vergelijkingsmoment zijn.
Moderne wasmiddelen wassen normaal vervuild wasgoed prima schoon bij 40 graden. Dit scheelt de helft aan energie in vergelijking met wassen op 60 graden.
Was uw kleding en ander wasgoed met een volle trommel en kies ook voor een lage temperatuur. U hoeft minder te wassen en dat scheelt in energie en water.
Wasdrogers zijn energieverslinders. Ze verbruiken gemiddeld 400 kWh uur aan elektriciteit. Gebruik de droger alleen als deze echt nodig is en hang uw wasgoed buiten aan de waslijn. Een gasgestookte wasdroger en een warmtepompdroger zijn zuiniger.