a.s.r. real estate

11 Tips voor uw elektrische apparaten

Meten is weten! Met een energiemeter zult u ontdekken welke apparaten veel energie gebruiken. Een energiemeter is een apparaat dat laat zien hoeveel stroom een apparaat gebruikt. De energiemeter plaatst u tussen het stopcontact en het apparaat. Met een druk op de startknop kunt u het actuele verbruik van het apparaat zien, het verbruik in een bepaalde tijdsperiode en de bijbehorende kosten. 

Elektrische apparatuur

Tip 1 Heb ik het nodig?
Vraag uzelf bij de aanschaf van een elektrisch apparaat af of u het wel echt nodig hebt. Apparaten die het meeste energie gebruiken zijn elektrische boilers en geisers, waterbedden, elektrische kookplaten, airconditioners, koel/vriescombinaties, wasdrogers en plasma-tv’s.

Tip 2  Het beste label
Let op energie-labels en keurmerken van apparaten. Ze geven het energieverbruik aan. Hoe hoger en groener het label, hoe zuiniger het apparaat. Koop alleen witgoed (wasmachine, koelkast) met een energielabel A(++). U bespaart daarmee jaarlijks € 20,- tot € 60,-.

Tip 3 Geen sluipverbruik
Zet de apparaten uit als u er niet mee bezig bent! Veel apparaten verbruiken ook energie als u ze niet gebruikt of op stand-by laat staan. De belangrijkste sluipverbruikers zijn computer met randapparatuur (€30,- per jaar), tv/video en dvd (€14,- per jaar) audioapparatuur (€14,- per jaar) en het koffiezetapparaat (€6,- per jaar). Bij deze apparaten is stand-by niet nodig. Gebruik altijd de UIT-knop van het apparaat of een contactdoos met een aan/uit schakelaar.

Tip 4 Zet een bespaarstekker in
Als het lastig is om het apparaat steeds uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen, kunt u ook een zogenoemde 'bespaarstekker' (of 'stand-by killer') gebruiken. Bespaarstekkers zet u tussen het apparaat (zoals de tv) en het stopcontact. Ze schakelen het apparaat uit als u het lang niet gebruikt. U bespaart daarmee jaarlijks € 10,- tot € 15,-.

Tip 5  Stekker eruit
Laat geen stekkers van apparaten als opladers, elektrische tandenborstels en kruimeldieven in het stopcontact zitten. Er is altijd sprake van sluipstroom en de kans op schade is groter, bijvoorbeeld bij kortsluiting. 

 

Koelkasten en vriezers

Tip 1  Zorg voor de juiste temperatuur
Zet de koelkast en vriezer niet te koud. U bewaart eten en drinken het best bij een koelkast temperatuur tussen 4 en 7 graden. Een vriezer hoeft niet kouder dan -15 graden te zijn. Let op. Bij koelkasten is de stand van de knop niet de temperatuur. 

Tip 2  Een open deur
Open de deuren van de koelkast weinig en zo kort mogelijk. Zo gaat minder kou verloren. Controleer of uw koelkast nog goed sluit. Een slecht sluitende deur 'lekt' energie. Houd de koelkast ook schoon en stofvrij, vooral de koelelementen aan de achterkant. Hierdoor werkt de koelkast 25% beter. 

Tip 3 Ontdooi de vriezer regelmatig
Uw vriezer regelmatig ontdooien is belangrijk. Hierdoor blijft de vriezer efficiënt werken en verbruikt minder energie. Ontdooi de vriezer altijd als er meer dan 4mm ijs aan de randen zit. 

Tip 4 Afkoelen en ontdooien
Wilt u warme maaltijden bewaren, laat ze dan eerst buiten de koelkast afkoelen. Andersom: ingevroren producten in de koelkast ontdooien. De kou die vrijkomt, wordt gebruikt voor koeling. En bacteriën in uw eten krijgen minder kans. 

 

Computerapparatuur

Let bij aanschaf op mogelijkheden om later uit te breiden. U hoeft dan niet een nieuw systeem te kopen en bespaart ook grondstoffen en energie.

Tip 1 Beeldscherm uit, computer uit
Zet uw computer uit als u deze niet gebruikt. Ook voor korte tijd. Uw computer slijt er niet meer van. Zet in ieder geval het beeldscherm uit; dat verbruikt de meeste energie bij uw computer.  

Tip 2 Laptops zijn zuiniger
Koop een LCD-beeldscherm of nog beter een LED-scherm. Zuiniger dan gewone PC’s (desktops) zijn laptops.

 

Batterijen

Beperk het gebruik van batterijen. Gewoon stroom uit het stopcontact is beter voor het milieu en goedkoper. Hebt u toch batterijen nodig, koop dan oplaadbatterijen - en vergeet niet er een oplader bij te kopen. Stroom uit een oplaadbare NiMH-batterij is bijna 60 keer goedkoper dan uit een eenmalig batterij.

 

Met dank aan De Jonge Milieu Advies.