15 december 2020 | 3 min.

Wonderwoods: Zusterpark van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug Samen kunnen we een heel groot bos zijn!

In navolging van Rotsoord en Het Hof van Cartesius wordt nu ook Wonderwoods een Zusterpark van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Zo ontstaat er steeds meer natuur in de omringende steden en dorpen rondom het Nationaal Park. Wonderwoods is meer dan enkel een gebouw. Het bestaat uit 2 bijzondere groene torens waarvan de bouw onlangs is gestart. Een verticaal bos in het Stationsgebied. “We zijn blij met deze nieuwe iconen in ons stationsgebied”, aldus wethouder Eelco Eerenberg, “en dat stad, regio en groen hier op zo’n mooie manier samenkomen”.

Eén van de twee torens is ontworpen door de Nederlandse architect Roberto Meyer van het in Amsterdam gevestigde MVSA Architects. Deze ‘extraverte’ toren geeft het inside-outside gevoel, omdat het groene interieur zich uitstrekt tot de natuur buiten. Hier komen koopwoningen, huurwoningen, kantoren, Digital Art Space ‘Nowhere’ en diverse faciliteiten.

De andere toren is ontworpen door Stefano Boeri van Italiaans architectenbureau Stefano Boeri Architetti. Het in Milaan gevestigde architectenbureau staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve ‘Bosco Verticale’ (Verticaal Bos). Deze ‘introverte’ toren is bedekt met een grote diversiteit aan groen die de toren omarmt. De architectuur versterkt het geluid van de natuur, wat zorgt voor ontspanning. Hier komen zowel huur- als koopwoningen, een dakpark met restaurant, een gym, gezonde horecavoorzieningen en diverse faciliteiten.

De vegetatie op het gebouw is geïnspireerd op die van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is straks een stukje Nationaal Park, midden in de stad. In totaal komen er (meer dan) 360 bomen en 9.649 struiken en planten in en op het gebouw. De bomen en planten zuiveren de lucht, regelen de temperatuur en voorzien in een leefgebied en voedsel voor verschillende diersoorten. Daarmee draagt Wonderwoods bij aan het herstel van de biodiversiteit en het verbinden van het groen in de stad met haar omgeving.

Groen om je heen wordt steeds belangrijker. Om op adem te komen, om vrolijk van te worden en om in te bewegen. Er is steeds meer behoefte aan groen, dichtbij huis en verder weg. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ziet graag meer natuur in de haar omringende steden en dorpen. Net zolang tot er één groot park is ontstaat. Wonderwoods laat zien hoe je met verstedelijking ook natuur kan laten groeien en groen kan verbinden met het robuuste groen nabij de stad: Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Zo groeien we samen verder tot een heel groot park.  

Over Wonderwoods

Wonderwoods is een stedelijk vastgoedproject, bestaande uit twee groene torens met één hectare aan verticaal bos, gelegen in het nieuwe stadsdeel Beurskwartier op loopafstand van Utrecht Centraal Station. Wonderwoods wil bijdragen aan het oplossen van de disbalans in de stad tussen mens en natuur. Het is meer dan enkel een gebouw. Wonderwoods is groene oase waar alle aspecten van het leven samenkomen: wonen, werken, cultuur, vrije tijd, eten en drinken. 

Wonderwoods

Wonderwoods artist's impression

Wonderwoods sluit naadloos aan op de kernwaarde: Gezond Stedelijk Leven van de Gemeente Utrecht. Het is een ontwikkeling van Wonderwoods Development bestaande uit G&S Vastgoed een deelneming van het VolkerWessels concern.

De kantoorruimte van circa 14.000 m2, 252 huurwoningen en faciliteiten waaronder Digital Art Space ‘Nowhere’ zijn aangekocht door a.s.r. real estate namens het ASR Dutch Mobility Office Fund en ASR Dutch Core Residential Fund