04 oktober 2022 | 2 min.

Winkelcentrum uit jaren ’70 ontvangt BREEAM-NL Excellent certificaat

a.s.r. real estate ontving recent het BREEAM-NL In-Use Excellent certificaat voor winkelcentrum TREF in Middelburg. Een uitzonderlijke prestatie omdat het winkelcentrum gebouwd werd in de jaren ’70. Het winkelcentrum werd vorig jaar opgeleverd na een grondige herontwikkeling en verduurzamingsslag. Dankzij diverse duurzaamheidsmaatregelen werd de energievraag met 60% verlaagd van 345 naar 138 kWh per vierkante meter. Een belangrijke stap richting Paris Proof.

Winkelcentrum TREF uit de jaren ’70 was esthetisch, technisch en functioneel toe aan vernieuwing. Het ASR Dutch Prime Retail Fund, eigenaar van het winkelcentrum, heeft het winkelcentrum de afgelopen jaren gerevitaliseerd en toekomstbestendig gemaakt. Vanaf de start van de herontwikkeling stond duurzaamheid centraal in de keuzes die werden gemaakt. Dit heeft geresulteerd in een BREEAM In-Use Excellent certificaat; een uitzonderlijke prestatie voor een gebouw dat al bijna 50 jaar bestaat. Om dit BREEAM-niveau te bereiken zijn diverse duurzame maatregelen genomen.

1500 zonnepanelen
Op het dak werden circa 1500 zonnepanelen geplaatst. Met deze zonnepanelen kan per jaar circa 440.000 kWh worden opgewekt, wat gelijk staat aan het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van bijna 150 huishoudens. De lokaal opgewekte energie wordt gebruikt voor de algemene ruimte en afgenomen door diverse winkels in het winkelcentrum.

Lichtstraat van 40 meter
Er werd een lichtstraat van 40 meter in het dak aangebracht. Dit zorgt voor veel natuurlijk daglicht in het winkelcentrum, wat prettig is voor de bezoekers en tegelijkertijd de energievraag verlaagt doordat er minder kunstlicht nodig is. Daarnaast zijn in de lichtstraat voorzieningen getroffen voor natuurlijke ventilatie.

Hoogwaardige isolatie en ledverlichting
Het dak en de gevels zijn voorzien van hoogwaardige isolatie en de ramen van HR++-glas. Overal werd ledverlichting aangebracht en er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen.

Gasloos, gescheiden afvalstromen en groen in en rondom het winkelcentrum
Met de revitalisatie is het gebouw gasloos geworden, er is een centrale afvalinzameling met gescheiden afvalstromen en daarnaast werden in en rondom het winkelcentrum zitgelegenheden en groen aangebracht. Ook aan flora en fauna is gedacht; zo is er een bijentuin aan de buitenzijde van het winkelcentrum en zitten er vleermuizenkasten op de gevel.

Het duurzame ontwerp is gemaakt door Vocus Architecten. De herontwikkeling van het winkelcentrum werd begeleid door Inspire Real Estate. CFP Green Buildings verzorgde het BREEAM-certificeringtraject.

Winkelcentrum TREF Middelburg ASR Dutch Prime Retail Fund (1)

Lichtstraat van 40 meter in winkelcentrum TREF.