18 oktober 2022 | 4 min.

Vijf sterren van GRESB voor winkel-, woning- en kantorenfonds van a.s.r. real estate

Scienceparkfonds stijgt van twee naar vier sterren en is wereldwijd leider in de categorie Technology/Science

Dit jaar ontvingen het winkel-, woning-, en kantorenfonds van a.s.r. real estate de maximale score van vijf sterren in de GRESB-benchmark. Dit betekent dat deze fondsen tot de 20% duurzaamste GRESB-fondsen ter wereld behoren. Alle fondsen scoren ver boven het GRESB-gemiddelde van 74 punten en ook boven hun peergroup-gemiddelde. De verbeterde persoonlijke ESG-prestatiedoelstellingen, uitgebreidere verstrekking van energie-, GHG-, afval- en waterdata en een groter aantal behaalde BREEAM-certificaten hebben bijgedragen aan deze maximale score. Het scienceparkfonds ontving vier sterren en is benoemd tot Global Non-listed Sector Leader in de categorie Technology/Science.

ASR Dutch Prime Retail Fund scoort 10 punten hoger dan vorig jaar en behaalt 93 punten en staat tweede in hun peergroup. ASR Dutch Mobility Office Fund staat 4e van 27 fondsen in hun nieuwe peergroup Western Europe Office Corporate Core. Ook ASR Dutch Core Residential Fund behaalt nog twee extra punten, mede doordat de gehele portefeuille in 2021 BREEAM-gecertificeerd is. ASR Dutch Science Park Fund stijgt van twee naar vier sterren (van 73 naar 87 punten) en is daarmee wereldwijd nummer één in hun peergroup Technology/Science.

Dick Gort, ceo a.s.r. real estate: “In 2021 hebben we besloten onze duurzaamheidambities verder te verhogen en onze Paris Proof-deadline van 2050 naar 2045 te vervroegen. Deze GRESB-resultaten tonen aan dat we hier nu al de vruchten van beginnen te plukken.”

Vijf sterren en +10 punten voor winkelfonds ASR Dutch Prime Retail Fund
ASR Dutch Prime Retail Fund behaalde dit jaar vijf sterren in de GRESB-benchmark. De score verbeterde met 10 punten naar 93 punten, de grootste verbetering van de afgelopen vijf jaar. Met deze rating scoorde het fonds ver boven het GRESB-gemiddelde (74) en staat het op de tweede plaats van de zes in zijn referentiegroep Netherlands Retail Core. De verbetering van de GRESB-score is vooral te danken aan een grotere dekking van BREEAM-certificaten en uitgebreider inzicht in en verstrekking van energie-, GHG-, afval- en waterdata.

Vijf sterren voor kantorenfonds ASR Dutch Mobility Office Fund
ASR Dutch Mobility Office Fund scoorde 91 van de 100 punten in 2022 en behaalde een vijfsterrenrating, waarmee het fonds tot de top 20% van de wereldwijde deelnemers behoort. ASR Dutch Mobility Office Fund staat op de vierde plaats van 27 in zijn nieuwe peergroup en scoort beter dan het peergroup-gemiddelde (80) en het GRESB-gemiddelde (74). Het fonds handhaaft een zeer hoge score, maar verliest één punt ten opzichte van 2021. Dit is te verklaren door een data-afname vanwege de verkoop van kantoor Eempolis.

Vijf sterren voor woningfonds ASR Dutch Core Residential Fund
De verbetering van de GRESB-score wordt voornamelijk bereikt door de voortdurende verbetering van de huurdersbetrokkenheid en de certificering van de volledige portefeuille met BREAAM-NL In-Use Woningen. ASR Core Residential Fund behaalde een GRESB-beoordeling van vijf sterren en is daarmee een van de 20% best presterende GRESB-fondsen ter wereld. De GRESB-score verbeterde van 88 punten in 2021 naar 90 punten dit jaar. Met deze rating scoorde het fonds boven het GRESB-gemiddelde (74) en het peergroup-gemiddelde (86).

ASR Dutch Science Park Fund stijgt van twee naar vier sterren en is wereldwijd leider in de categorie Tecnhnology/Science
ASR Dutch Science Park Fund nam in 2022 voor de tweede keer deel aan het GRESB-onderzoek en scoorde 87 van de 100 punten. De score verbeterde hiermee met 15 punten, waarmee het fonds een jaar eerder dan verwacht naar vier sterren gaat. Met de rating presteerde het fonds beter dan het GRESB-gemiddelde (74). ASR Dutch Science Park Fund staat op de eerste plaats in haar peergroup en is daarmee Global Non-listed Sector Leader in de categorie Technology/Science Core.