11 juni 2023 | 3 min.

The CubeHouse wordt eerste houten gebouw op de Zuidas

Projectontwikkelaar G&S& start naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar met de bouw van The CubeHouse, het laatste stukje van het Mahler4-kavel op de Amsterdamse Zuidas. Het zeer duurzame gebouw is het eerste houten kantoorgebouw op de Zuidas en zet een nieuwe standaard voor de gebouwen die in de toekomst in het Amsterdamse zakendistrict gebouwd worden. Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis en BNP Paribas verhuizen met hun hoofdkantoor naar The CubeHouse, dat is aangekocht door a.s.r. real estate voor het ASR Dutch Mobility Office Fund.

Ontwikkelaar G&S& was twintig jaar geleden de grondlegger van het zakendistrict Mahler4 op de Amsterdamse Zuidas en bouwde een groot deel van de bekendste gebouwen, waaronder Viñoly en UNStudio. Met de bouw van The CubeHouse maakt G&S& het Mahler-kavel helemaal af. Het gebouw ligt op de hoek van de Parnassusweg en de Claude Debussylaan en is een ontwerp van het New Yorkse architectenbureau SO – IL, van architecten Florian Idenburg en Jing Liu. Arcadis adviseerde op het gebied van constructie, engineering en duurzaamheid. BNP Paribas Real Estate adviseerde bij de verkoop van The CubeHouse. Na het toekennen van de omgevingsvergunning start de bouw, waarna het gebouw naar verwachting eind 2025 wordt opgeleverd.

20230612 The Cubehouse Render Fotocredit Milan Hofmans

The CubeHouse render, fotocredit Milan Hofmans

Nieuwe visie op duurzaamheid

The CubeHouse zet een nieuwe standaard voor duurzame kantoorgebouwen. Zo bestaat de constructie voor 75 procent uit bio-based materiaal. Door het toepassen van 13.000 m3 aan hout wordt 9.000 ton CO2 opgeslagen. Zonnepanelen op het dak en verwerkt in de gevel wekken jaarlijks ruim 138.000 kWh op en leveren 80 procent van het verwachtte energiegebruik van het gebouw. Op het dak wordt het hemelwater opgevangen en opgeslagen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een grijswatersysteem waarin regenwater wordt opgevangen dat wordt gebruikt voor het spoelen van toiletten en de irrigatie van het groen op de daktuin. Deze openbare daktuin zorgt voor nieuwe flora en fauna op de Zuidas.

Daarnaast zijn er zogeheten ‘breathe spaces’, semi-buitengebieden waarmee de kantoorruimte zich uitbreidt naar buiten. The CubeHouse is BREEAM Excellent gecertificeerd. G&S& wil het gebouw Paris-Proof opleveren, met een MPG-score van 0,595 en een WELL Gold-certificering, wat betekent dat welzijn en gezondheid van de gebruikers bovenaan staan. Het gebruik van openbaar vervoer en de fiets wordt gestimuleerd. Er zal een riante gelijkvloerse overdekte fietsenstalling zijn. Omdat het gebouw boven op de bestaande Mahler-parkeergarage wordt gebouwd, was de constructie extra uitdagend en werd mede hierdoor de vorm en structuur van het gebouw beïnvloed.

Tijdens de Provada op 13, 14 en 15 juni in RAI Amsterdam is op de stand van BNP Paribas Real Estate een maquette te zien van The CubeHouse. Op de stand van a.s.r. real estate is een 3D-model te bekijken. Op dinsdag 13 juni tussen 16.00 en 16.30 uur geven Sofie Oosdijk (ontwikkelaar G&S&) en Samuel Orobio de Castro (commercieel ontwikkelaar G&S&) op de stand van a.s.r. real estate een korte presentatie over het project.