21 december 2023 | 3 min.

Start bouw van The CubeHouse op de Zuidas

Het eerste kantoorgebouw met houten constructie zet nieuwe standaard

Ontwikkelaar G&S& start deze week met de bouw van The CubeHouse. Het eerste hybride houten kantoorgebouw van de Amsterdamse Zuidas heeft een oppervlakte van 16.360 m2 en zal verrijzen op het laatste onontwikkelde terrein binnen het Mahler4-gebied. Het gebouw wordt naar verwachting eind 2025 opgeleverd.

Het opvallende gebouw is ontworpen door het gerenommeerde New Yorkse architectenbureau SO-IL en zal de hoek van de Claude Debussylaan en de Parnassusweg sieren. The Cubehouse wordt het nieuwe hoofdkantoor van de grootse Europese bank BNP Paribas en de advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Het gebouw is verworven door a.s.r. real estate voor het ASR Dutch Mobility Office Fund. BNP Paribas Real Estate Nederland heeft G&S& geadviseerd gedurende het gehele verkoopproces.

Groene oasis van de Zuidas
Een bijzonder onderdeel van het gebouw zijn de 'breathe spaces', ook wel de groene longen van het gebouw. Ze dienen als ontspannings- en ontmoetingsplekken, waar de kantoorgebruikers kunnen genieten van een groene omgeving. Architect Florian Idenburg: "Deze ruimtes zijn niet alleen praktisch, maar ook bedoeld om mensen te inspireren en energie te geven. Ze zijn ontstaan uit de gedachte om een kantooromgeving te creëren die niet alleen efficiënt is, maar ook rekening houdt met het welzijn van de gebruikers. Ze bestaan uit natuurlijke elementen als groen, licht en lucht, waardoor er een levendige sfeer ontstaat die niet alleen de productiviteit verhoogt, maar ook stress vermindert."

Naast de breathe spaces voor huurders, krijgt het kantoor een openbare daktuin. Dit wordt de groene oase van de Zuidas, die niet alleen een prachtig uitzicht biedt, maar die ook een rustige plek is om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. "Het is een unieke toevoeging aan de stadsarchitectuur die de leefbaarheid aanzienlijk verbetert", aldus Idenburg. "In The CubeHouse komen innovatie, functionaliteit en welzijn samen, waardoor het meer is dan alleen een werkplek, het is een bestemming op zich."

Duurzaam en energie-efficiënt
The CubeHouse is BREEAM Excellent en WELL Gold gecertificeerd en voldoet aan de Paris Proof 2030 ambities. Daarmee staan het welzijn en de gezondheid van de gebruikers centraal. De ruime overdekte fietsenstalling bevordert duurzaam woon-werkverkeer, terwijl het aangrenzende en eveneens in ontwikkeling zijnde Zuidasdok een naadloze verbinding biedt met het openbaar vervoer.

De constructie van The CubeHouse bestaat voor 75 procent uit bio-based materiaal en de toepassing van circa 13.000 m3 hout draagt bij aan de opslag van maar liefst 9.000 ton CO2. Duurzaamheid gaat hand in hand met energie-efficiëntie in The CubeHouse. Zonnepanelen geïntegreerd in het dak en de gevel genereren jaarlijks ruim 138.000 kWh, wat overeenkomt met 80 procent van het verwachte energiegebruik van het gebouw. Het hemelwater wordt op het dak opgevangen en opgeslagen, terwijl het grijswatersysteem regenwater benut voor het spoelen van toiletten en de irrigatie van de groene daktuin.

20230612 The Cubehouse Render Fotocredit Milan Hofmans

The CubeHouse op de Zuidas