19 juni 2024 | 3 min.

Start bouw van mixed-use project EDGE Eindhoven

Vandaag is het ceremoniële startschot gegeven voor de bouw van EDGE Eindhoven. Traditiegetrouw vierde Edge de start van de bouw, samen met de bouwcombinatie van VolkerWessels bedrijven Jongen Bouwbedrijven en Van de Ven Tilburg, a.s.r. real estate namens ASR Dutch Core Residential Fund, Bouwinvest, de gemeente Eindhoven en andere betrokkenen, om te toosten op een voorspoedige bouw.

Wethouder Stijn Steenbakkers trapte deze feestelijke mijlpaal af met een warm welkom en korte introductie over de nieuwe ontwikkeling Eindhoven KnoopXL, het gebied rondom het Station Eindhoven Centraal. Opgevolgd door hartelijke woorden van Boudewijn Ruitenburg, COO van Edge en een inspirerende toespraak van Dick Boers van VolkerWessels, waarin zij het cruciale belang van teamwork voor dit ambitieuze project benadrukten.

Het hoogtepunt van de dag was de onthulling van street-art kunstenaar Frankey's licht kunstwerk 'Meetingpuntmuts'. Dit speelse kunstwerk van een kat met feestmuts en gloeilamp symboliseert de gezelligheid van Nederlandse cafés, de kleuren van Brabant en de innovatie die Philips en de stad Eindhoven groot gemaakt hebben. Frankey, bekend van zijn street-art in Amsterdam, heeft zijn roots dichtbij Eindhoven. Het kunstwerk zal het hart van het atrium vormen en mensen uitnodigen om het gebouw te bezoeken en te verkennen. Kunst heeft de kracht om de werkomgeving te verrijken en mensen samen te brengen. Tot die tijd hangt er een ingelijste versie van zijn kunstwerk in de bouwkeet, waar iedereen vrolijk van wordt en alvast een voorproefje krijgt van wat komen gaat.

EDGE Eindhoven Eyebird ©VERO (1)

©VERO

“Met de bouw van EDGE geven we ook het startsein voor de ontwikkeling van Eindhoven KnoopXL en de zuidkant van het Centraal Station. Na jaren van plannen verschijnen er nu bouwkranen en gaan onze inwoners en bedrijven zien dat er ook echt wat gaat gebeuren. Dit is cruciaal voor de groei van onze stad en de woningopgave. W e voegen met EDGE een hoogwaardige en zeer duurzame ontwikkeling toe aan Eindhoven. Ik ben trots dat we nu stappen zetten naar een nieuwe levendige en groene wijk in het hart van onze stad. Eindhoven bouwt door!”, aldus wethouder Stijn Steenbakkers (gebiedsontwikkeling Eindhoven KnoopXL en Brainport).

EDGE Eindhoven bevindt zich op een steenworp afstand van Station Eindhoven Centraal, hét internationale spoorknooppunt in het zuiden van Nederland. Omringd door de bruisende nieuwe ontwikkeling Eindhoven 'KnoopXL', waar wonen, werken en ontspannen samenkomen. Met in totaal 42.500 m2 aan ontwikkeling biedt EDGE Eindhoven diverse faciliteiten en voorzieningen, waaronder woningen en een kantoor met een restaurant, een barista, co-working space 'EDGE concept space’, een ondergrondse parkeergarage en een groen openbaar toegankelijk pocketpark.

Het project is ontworpen door MVSA Architects en bestaat uit 175 appartementen en 25.000 m2 v.v.o. kantoor. Met 10 verdiepingen variërend van 664 m2 tot 2.741 m2 biedt het kantoor diverse mogelijkheden voor zowel grote als kleine gebruikers. Het kantoor zal worden gecertificeerd met BREEAM Excellent en W ELL Core & Shell Gold.

Edge wil het ontwerpteam in bestaande uit: MVSA Architects, ZUS, DW A, DGMR, INBO, Van Rossum en diens juridische adviseurs NewGround Law en AKD in het bijzonder bedanken.

EDGE Eindhoven zal Q3 2026 worden opgeleverd.