05 september 2022 | 3 min.

Muur Lamérisflat in Utrecht wordt enorm kunstwerk van 500 m2

Vorige week startte kunstenaar Vincent de Boer (1988) met het maken van de hoogste muurschildering van Utrecht. Een veertig meter hoge gevel van een flat aan de Lamérislaan -eigendom van het woningfonds van a.s.r. real estate- krijgt een schildering van 500m2. De Boer; “Ik wil iets maken wat de fantasie van de voorbijgangers activeert.”

Het wordt de hoogste muurschildering van de domstad en één van de grootste openbare kunstwerken in de stad. De Boer hangt samen met een team van schilders de komende weken aan een soort steiger langs de gevel van het flatgebouw; “Het is best wel een beetje spannend.” Het schilderteam werkt op werkdagen van 9.00-17.00. Het maken van de schildering gaat tussen de 7 en 14 dagen duren en is afhankelijk van de weersomstandigheden; bij hitte, regen en harde wind kan er niet gewerkt worden. Volg de ontwikkeling van het kunstwerk op www.instagram.com/citycanvasnl/. Of ga zelf een kijkje nemen op de Eijkmanlaan, een doorgaande weg tussen de wijken Tuindorp en Overvecht.

Robbert van Dijk, fondsdirecteur a.s.r. woningfonds: “We leveren als woningfonds graag een positieve bijdrage aan de leefomgeving rondom onze woningen. We zien het kunstwerk op onze flat als toegevoegde waarde voor de buurt en kijken uit naar het eindresultaat.”

Kleurrijk cadeau voor de stad
Dit kunstwerk van Vincent de Boer is echt even wat anders dan een standaard muurschildering. Hij heeft een soort patroon gemaakt waar je van alles in kunt zien. Kunstenaar Vincent de Boer zegt over zijn werk: “Ik hoop dat wijkbewoners straks na jaren kijken steeds weer iets nieuws kunnen ontdekken in deze afbeelding.”

De muurschildering is onderdeel van het project City Canvas dat deze zomer diverse muurschilderingen organiseert in de Domstad. Kunstenaars met Utrechtse ‘roots’ maken in het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten kunstwerken die diverse wijken van meer kleur voorzien. Alle muurschilderingen zijn een officiële kunstopdracht van de gemeente Utrecht en worden opgenomen in de collectie kunst in de openbare ruimte. Deze muurschildering is mogelijk gemaakt door a.s.r. en ASR Dutch Core Residential Fund (woningfonds van a.s.r.), het Mondriaanfonds en de gemeente Utrecht.