01 oktober 2021 | 4 min.

Eerste bouwfase Wonderwoods afgerond

De gemeente Utrecht, Wonderwoods Development (vertegenwoordigd door G&S Vastgoed), de architecten Roberto Meyer (MVSA Architects) en Stefano Boeri (Stefano Boeri Architetti), a.s.r. real estate (namens ASR Dutch Core Residential Fund en ASR Dutch Mobility Office Fund), Arcadis en BNP Paribas Real Estate maken bekend dat de eerste bouwfase van het project Wonderwoods in Utrecht is afgerond.

Na afronding in 2024 bestaat Wonderwoods uit twee groene torens van circa 104 en circa 73 meter hoog. Het ontwerp is van twee gerenommeerde architectenbureaus: Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects. Stefano Boeri zette in 2014 in Milaan het concept Vertical Forest voor het eerst op de kaart.

Op 1 december 2020 startte de bouw van Wonderwoods, gelegen op de hoek van de Jaarbeursboulevard en de Croeselaan, in hartje Utrecht. Inmiddels zijn alle 900 heipalen geplaatst en is de keldervloer grotendeels gestort. Momenteel worden voorbereidingen getroffen voor de vloer van de begane grond, waarna verder wordt gewerkt aan de bovenbouw.

Wonderwoods is een plek waar wonen, werken en recreëren samenkomen. Het gebouw faciliteert 167 koopappartementen en 252 huurappartementen, waarvan zestig in het middenhuursegment. Daarnaast omvat Wonderwoods, 14.000 m² kantoorruimte, een dakpark met restaurant, een gym, een ruime centrale fietsenstalling, een ondergrondse parkeergarage voorzien van shared mobility hub en de kunstexpositieruimte van Nowhere Immersive Digital Art Space.

Naast een gevarieerd gebruik van bouwmaterialen zoals terrazzo, speelt het gebruik van vegetatie een belangrijke rol in Wonderwoods. De vegetatie is geïnspireerd op Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en komt terug in en op de gevel. Er komen 360 bomen, 9.640 struiken en heesters en 10.000 planten, wat gelijkstaat aan een hectare groen.

Naast de overduidelijk visuele voordelen van groen, nemen de bomen en planten CO2 op en absorberen ze schadelijk stoffen zoals fijnstof en uitlaatgassen. Bovendien heeft het groen een geluidsdempende werking en helpt het met het reguleren van de temperatuur in de omgeving waardoor hittestress wordt tegengegaan. De vegetatie is zo opgezet dat het een aantrekkelijke broed- en verblijfplaats is voor zo’n dertig diersoorten, waaronder roodborstjes, merels en zwaluwen. Wonderwoods voldoet aan de BENG 2021-norm (Bijna Energie Neutraal Gebouw), en de kantoorruimte is BREEAM Excellent gecertificeerd.

Jason Blackmore van G&S Vastgoed: “Het is mooi om te zien dat het grondwerk is voltooid en we klaar zijn voor de volgende fase: de bouw van de torens. Met Wonderwoods geven we een doorkijkje naar bouwen van de toekomst– duurzaam, groen en gezond. Een plek waar betaalbare huurwoningen van hoge kwaliteit mogelijk gemaakt worden door de mix met koopappartementen.”

Stefano Boeri, Stefano Boeri Architetti: “Het integreren van groen in een gebouw is belangrijk voor de bewoners maar ook voor de directe omgeving. Ik kan niet wachten tot de inwoners van deze prachtige stad kunnen wandelen in het park dat we op het dak gaan creëren.”

Roberto Meyer, MVSA Architects: “Wonderwoods is een voorbeeldproject hoe je de stad kunt verdichten met een mixed use-gebouw dat een belangrijke bijdrage levert aan het welzijn van bezoekers, bewoners en werknemers. De architectuur van Wonderwoods is innovatief, heeft verfijnde details met warme, voelbare en duurzame materialen. De detaillering verschilt per bouwdeel, maar is zorgvuldig op elkaar afgestemd, zodat de eenheid van het gebouw gewaarborgd is.”

Pieter Vandeginste, fund director bij a.s.r. real estate namens ASR Dutch Core Residential Fund en ASR Dutch Mobility Office Fund: “Wonderwoods is niet alleen een groen gebouw maar stimuleert gebruikers en bezoekers ook om bewust duurzaam te werken en leven. De voorzieningen in het gebouw en de directe omgeving sluiten goed aan bij de wensen van de gebruiker. Bovendien is door de ligging nabij de binnenstad en het station alles lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken.”

Timo Cents, landschapsarchitect bij Arcadis: “Het is natuurlijk geweldig om te werken aan een groen en gezond icoon als Wonderwoods. We laten de hoogte van het gebouw terugkomen in de verticale beplanting. Omdat we hier geen bergen hebben, zochten we aansluiting bij de Utrechtse Heuvelrug en de soorten die daar voorkomen.”

Rick Niemeijer, Deputy CEO BNP Paribas Real Estate: “We zijn blij dat we ontwikkelconsortium Wonderwoods Development in opdracht van G&S Vastgoed konden adviseren bij dit project en dat we dit als showcase kunnen inzetten voor onze andere klanten. Wonderwoods laat zien hoe het RE\DEFINE Real Estate-concept, wat we samen met MMEK en G&S Vastgoed hebben ontwikkeld om veilige, gezonde en productieve duurzame kantoren neer te zetten, gaat werken. We merken dat door de coronapandemie veel behoefte is aan een nieuwe manier van denken over kantoorruimte. RE\DEFINE vult die in door het welzijn van de werknemer centraal te stellen.”