05 juli 2017 | 2 min.

Dak van De Passage in Den Haag toekomstklaar gemaakt

Door de vervanging van het glazen dak is het oudste winkelcentrum van Nederland, De Passage in Den Haag, toekomstklaar gemaakt. Het dak van De Passage voldoet nu volledig aan de hedendaagse eisen. De details van de originele glazen overkappingen zijn gekopieerd naar de nieuwe overkappingen waardoor de winkelpassage haar historische waarde heeft behouden. De Passage is een belegging van het ASR Dutch Prime Retail Fund.

De Passage werd tussen 1882 en 1885 gebouwd en bestaat uit drie armen met glazen overkappingen die bijeenkomen in het midden ter plaatse van de rotonde. De glaskappen van de armen verkeerden in matige staat waarna in overleg met de Monumentenafdeling van de gemeente Den Haag, welstand en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is besloten om de glazen overkappingen geheel te vervangen. De koepel, ter plaatse van de rotonde in het midden van De Passage, is in 2000 vervangen en is nog in goede staat.

De Passage Den Haag

De Passage in Den-Haag

Bouwbedrijf Van Grootheest BV heeft in opdracht van het ASR Dutch Prime Retail Fund het project uitgevoerd. Tijdens het project is rekening gehouden met het type beglazing, het dakpansgewijs plaatsen van de ruiten, de detaillering in de glazen en het verbeteren van zowel glas- als staalkwaliteit.

De winkels bleven geopend tijdens de renovatie en bezoekers konden genieten van (on)aardse 3D-experiences. In alle winkels in De Passage waren speciale smartphonehouders te leen. Daarmee zagen bezoekers met hun eigen smartphone vanuit meerdere standpunten in De Passage ‘Planet Passage’: een nachtelijk ‘fantasie planetarium’ waarin marsmannetjes, ruimteschepen, planeten en raketten tot leven kwamen.