24 september 2020 | 4 min.

Binnenstadsproject Forum Rotterdam geopend

Vandaag vond in klein gezelschap de officiële opening plaats van het grootste binnenstedelijke herontwikkelingsproject in de Rotterdamse binnenstad van de afgelopen jaren, FORUM Rotterdam. De openingshandelingen van dit multifunctionele project vonden plaats in het theater van boekhandel Donner, in aanwezigheid van wethouder Bas Kurvers van de gemeente Rotterdam, ontwikkelaar Multi Netherlands en de beleggers a.s.r. real estate, Deka Immobilien GmbH, Primark Netherlands B.V. en Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

FORUM Rotterdam ligt in het hart van de belangrijkste winkelstraten tussen de Coolsingel, het Binnenwegplein, de Lijnbaan en de Beurstraverse en bestaat uit ongeveer 64.000 m2 ruimte voor winkels, horeca, kantoren en wonen. Het project is gestart in de nazomer van 2017 en is vanaf 2019 gefaseerd opgeleverd aan de verschillende eindgebruikers en beleggers. Het laatste onderdeel van het project wordt opgeleverd in oktober 2020.

FORUM Rotterdam bestaat uit vijf deelprojecten: de herontwikkeling en uitbreiding van de Lijnbaan winkels, het gerenoveerde Rijksmonument aan de Coolsingel, de Primark nieuwbouw, de herontwikkeling van de oude kantoortoren tot 103 appartementen en de realisatie van een volledig nieuwe ondergrondse expeditiekelder, die alle projectonderdelen met elkaar verbindt.

Lijnbaan

Aan de Lijnbaan zijn de winkels vanaf Hollister tot aan ICI Paris XL en de winkel van G-Star herontwikkeld. De nieuwe gevel en de gewijzigde indeling van de winkelunits bieden bestaande en nieuwe huurders de kans om zichzelf optimaal te presenteren aan het winkelend publiek. a.s.r. real estate en Syntrus Achmea Real Estate & Finance hebben deze winkels in portefeuille. De winkels zijn verhuurd aan de toonaangevende formules Hollister, Costes, Seven Sisters, Distrikt Nørrebro, G-Star, ICI Paris XL en La Place. Op de tweede verdieping van de Lijnbaan is een nieuwe vestiging van fitnessketen Fit for Free gerealiseerd. Fit for Free heeft de entree aan de Van Oldenbarneveltplaats.

Rijksmonument

Het gerenoveerde Rijksmonument aan de Coolsingel is gekocht door Deka Immobilien GmbH. In dit toonaangevende gebouw is onder andere de Rotterdamse boekhandel Donner gevestigd met een entree aan de Coolsingel en aan het Binnenwegplein. Met twee verdiepingen, inclusief een entresol en een atrium aan de achterzijde, is dit de grootste boekhandel van Nederland. Verder zijn aan de Van Oldenbarneveltplaats de horecaformules Starbucks en Bagels & Beans gevestigd, waardoor ook deze zijde van het gebouw volwaardig deel gaat uitmaken van de binnenstad. In het gebouw zijn tevens drie volledige kantoorverdiepingen gerealiseerd, waarvan een nieuwe verdieping onder het kenmerkende groene dak.

Primark

Centraal in het project, tussen het Rijksmonument aan de Coolsingel en de winkels aan de Lijnbaan en zich uitstrekkend van de Beurstraverse tot en aan de volledig in oude luister herstelde gevel van het vroegere Jungerhans pand aan het Binnenwegplein, vestigt zich een Primark winkel over de volledige begane grond en de eerste verdieping. De tweede verdieping van dit deel van het gebouw bestaat uit een kantoorverdieping die beschikbaar is voor verhuur.

Woongebouw

De voormalige kantoortoren, gelegen in het midden van het plangebied, is getransformeerd tot een wooncomplex met 103 appartementen in het middeldure huursegment. Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft deze appartementen namens haar opdrachtgevers gekocht van Multi. De woningen variëren in grootte van 85 tot 120 m2 en worden medio oktober opgeleverd.

Expeditiekelder

Onder het project is een ondergrondse expeditiekelder gerealiseerd, voorzien van twee grote vrachtwagenliften. Via deze kelder kunnen alle gebruikers van FORUM Rotterdam ondergronds worden bevoorraad.

Ontwerp

FORUM Rotterdam is ontworpen door een Rotterdams architectenteam van internationale faam, bestaande uit OMA (Office for Metropolitan Architecture) en WDJA (Wessel de Jonge Architecten).

Het boek: FORUM Rotterdam ‘Non-stop stad’

In Rotterdam blijft weinig hetzelfde. Nu niet, en vroeger ook al niet. De historische rusteloosheid van Rotterdam is nergens zo samengebald als in het gebied tussen Coolsingel, Van Oldenbarneveltplaats, Lijnbaan en Binnenwegplein: het huidige FORUM Rotterdam.

In deze microkosmos van historisch bankgebouw, moderne woontoren en nieuwe winkels huist een rijke
geschiedenis. Hier werden zieken verzorgd in het destijds hypermoderne Coolsingel Ziekenhuis, werd efficiënt gebankierd door de Rotterdamsche Bankvereeniging en bleek ‘wandelend winkelen’ de nieuwste uitvinding te zijn. De bouwers geloofden keer op keer in een betere toekomst in een nog betere vorm. De plannenmakers van nu geven deze bijzondere stadsgeschiedenis, met dit boek, terug aan Rotterdam.