14 juni 2022 | 3 min.

a.s.r. real estate en BAM Wonen verduurzamen 169 huurwoningen in Huizen

Tijdens de PROVADA hebben a.s.r. real estate en BAM Wonen getekend voor de verduurzaming en verbetering van 169 eengezinswoningen in Huizen. De woningen uit begin jaren tachtig maken deel uit van de woningportefeuille van het ASR Dutch Core Residential Fund. BAM Wonen start in het najaar van 2022 met het verduurzamen van de woningen waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van een nieuwe, prijswinnende, hybride warmtepomp. De woningen gaan hiermee van een energielabel B of C naar A of A+.

Het project omvat 169 woningen in de woonwijken Huizermaat en Bovenmaat. Van de 138 huishoudens in Bovenmaat heeft reeds 85% van de bewoners ingestemd met het verduurzamingsplan. Voor de 31 huishoudens in Huizermaat is het participatietraject met de bewoners opgestart. De oplevering van de laatste woningen staat gepland voor voorjaar 2023.

Tekenmoment A.S.R. Real Estate En BAM

Ondertekening tijdens PROVADA

v.l.n.r Joost Compaan, asset manager a.s.r. real estate, Harm Tenback, technisch asset manager a.s.r. real estate, Rolien Wisse projectmanager Renovatie Concepten, Henry Jongerden, manager voorbereiding Renovatie Concepten, Jasper Blanken, directeur Renovatie Concepten, Robbert van Dijk, fund director ASR Dutch Core Residential Fund.

‘We zijn trots dat we opnieuw een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de woningvoorraad. De duurzame renovatie is het achtste project in de samenwerking tussen BAM Wonen en a.s.r. real estate. In totaal zijn er in de afgelopen jaren al meer dan 1.000 woningen in de portefeuille verduurzaamd,’ aldus Robbert van Dijk, fund director ASR Dutch Core Residential Fund.

‘We werken al sinds 2015 samen met a.s.r. real estate om bestaande huurwoningen te verduurzamen. Het fijne aan zo’n lange ketensamenwerking is dat we zo plezierig en efficiënt de duurzaamheidsdoelstellingen voor de woningportefeuille van het ASR Dutch Core Residential Fund gezamenlijk realiseren’, aldus Jasper Blanken, directeur Renovatie Concepten bij BAM Wonen.

Hybride warmtepomp ‘Vincent’ reduceert gasverbruik

Bij dit verduurzamingsproject wordt de hybride warmtepomp ‘Vincent’ van Itho Daalderop toegepast. Deze warmtepomp (winnaar van VSK Award 2022) bestaat enkel uit een binnendeel waardoor geen buitenunit meer nodig is. Bovendien is de ‘Vincent’ door zijn compacte formaat bijzonder geschikt voor rijwoningen. In Huizen past de warmtepomp op zolder. In combinatie met de andere energetische maatregelen die getroffen worden, reduceert het gasverbruik met circa 70% per jaar en daalt de CO2-uitstoot met ruim driehonderdduizend kilogram per jaar.

De andere energetische maatregelen bestaan uit het vervangen van al het enkel en dubbel glas door HR ++ beglazing, het plaatsen van geïsoleerde voor- en achterdeuren en het vernieuwen van het ventilatiesysteem, inclusief vochtsensor en zelfregelende ventilatieroosters. Elke woning krijgt zes tot twaalf zonnepanelen.

Gelijktijdig met de verduurzaming verricht BAM Wonen onderhoudswerkzaamheden zoals schilderwerk en houtrotherstel. Dit is van toepassing voor alle gevelkozijnen, luifels, houten gevelpanelen, bergings- en garagedeuren, boeidelen en gootlijsten.

Verduurzaming met natuurinclusieve oplossingen

a.s.r. real estate en BAM Wonen kiezen voor een verduurzaming met natuurinclusieve oplossingen voor de aanwezige vogelsoorten die zich in en om de woningen huisvesten. Bij de gekozen maatregelen blijven de bestaande verblijfplaatsen voor bijvoorbeeld huismussen en vleermuizen behouden. Alle werkzaamheden voert BAM Wonen uit volgens een ecologisch werkprotocol. Dit houdt onder meer in dat relevante openingen in de gevel open blijven en dat er geen steigernetten worden geplaatst voor invliegopeningen. Het aantal verblijfplaatsen wordt, aanvullend aan het ecologisch werkprotocol, in Bovenmaat uitgebreid met minimaal twee zwermverblijven met elk vijftien nestkasten en tien vogelgalerijen.

Daarnaast initiëren en faciliteren a.s.r. real estate en BAM Wonen het vergroenen van de woonwijk. Na afloop van de verduurzaming krijgen bewoners de mogelijkheid om hun tuin te voorzien van meer planten in plaats van tegels of bestrating. Een mooi totaalpakket van behoud en verbetering van de biodiversiteit in de wijk.