30 mei 2024 | 3 min.

Studenten Architectuurgeschiedenis & Monumentenzorg onderzoeken gebouwen van het winkelfonds

Ieder jaar maken Masterstudenten Architectuurgeschiedenis & Monumentenzorg van de Universiteit Utrecht een ´waardestelling´ van een aantal monumentale panden uit de collectie van het winkelfonds .Een waardestelling geeft inzicht in de bouwgeschiedenis en historische waarden van een gebouw. Zo weten we welke onderdelen van het gebouw we moeten koesteren en welke ruimte er is om aanpassingen aan te brengen.

Samen op pad
Samen met de technisch property managers en asset manager van a.s.r. real estate bezochten de studenten dit jaar 6 panden: Oudegracht 135 in Utrecht, Lijnbaan 94 in Rotterdam, Kalverstraat 73 en 66-72 in Amsterdam, Diezerstraat 38/Koningsplein 5 in Zwolle en Koningstraat 1/Land van de Markt 119 in Arnhem. Elk onderdeel van ieder gebouw kreeg één van de drie specifieke waarden: een hoge monumentale, een positieve monumentale waarde of een indifferente monumentale waarde.

De geschiedenis van architecten en eigenaren
De geschiedenis geeft soms verklaringen over de huidige indeling van een gebouw. Ook dit jaar kwamen de studenten met veel verhalen. Bijvoorbeeld over het winkelpand op de Kalverstraat 73 in Amsterdam waar tot voor kort Bath & Bodyworks was gevestigd en daarvoor de eerste Rituals winkel. Uit het onderzoek van de studenten blijkt dat de huidige gevel in neo-renaissancestijl op de begane grond een ontwerp is van architect Adrianus Bleijs uit 1886. Eigenaar van het gebouw was de heer Jean Baptiste Burgers. Hij verkocht hier bronzen artikelen van het Franse bedrijf Société des Bronzes.

Historische portretten op de gevel dienden vermoedelijk als reclame
In 1910 werd het pand verkocht aan kunsthandelaar Eduard Goudstikker (1866-1924). Hij liet het pand verbouwen door architect K. Th. Nienaber. Deze verbouwing is, met een aantal aanpassingen, nog het meest aanwezig in het huidige pand. Nienaber verbouwde de achttiende-eeuwse gevel in de vorm die het nu heeft. De twee medaillons met de portretten van Rembrandt van Rijn, links, en rechts (vermoedelijk) Frans Hals op de gevel zullen reclame voor de kunsthandel geweest zijn.

Groot glazen plafond biedt daglicht voor kunst en antiek
Ook het interieur veranderde compleet. Zo ontwierp Nienaber op de (huidige) eerste verdieping een grote zaal aan de westzijde. Deze zaal reikte tot aan de kap en had een glazen plafond ten behoeve van licht. Eduard en zijn zoon Jacques Goudstikker gebruikten deze grote zaal als expositieruimte voor het antiek en de schilderijen die zij wilden verkopen. Het was voor de kopers belangrijk dat er genoeg daglicht was om de stukken goed te kunnen bestuderen. Toen Jacques Goudstikker in 1927 zijn kunsthandel verhuisde naar de Herengracht, verkocht hij dit pand aan drukkerij De Bussy.

Waardestelling zorgt voor weloverwogen keuzes van a.s.r real estate
Het ASR Dutch Prime Retail Fund investeert in high-street retail in de top-16 steden van Nederland. Veel van deze winkelpanden zijn mooie monumentale gebouwen, vaak gelegen in de van oudsher drukbezochte binnensteden. A.s.r. real estate hecht veel waarde aan deze monumentale panden en wil de historische kenmerken bewaren. Met de uitkomst van het onderzoek van de studenten kunnen besluiten over noodzakelijke toekomstige aanpassingen aan de gebouwen weloverwogen genomen worden.

Linkpost Real Estate Universiteit Utrecht 1200X628 2

Studenten Master Architectuurgeschiedenis & Monumentenzorg