13 augustus 2021 | 2 min.

Inzet op de klimaatdoelen van Parijs: herontwikkeling winkelcentrum TREF

Als gevolg van de herontwikkeling van het winkelcentrum TREF in Middelburg, is het energieverbruik van het complex met ongeveer 60% gedaald, van 345 kWh naar 138 kWh per m². Genoeg energie om elk jaar 300 huizen van stroom te voorzien. Voor het ASR Dutch Prime Retail Fund is het project een stap in de richting van een Paris-proof convenience-portefeuille. Daarnaast bewijst het dat ook gebouwen uit de jaren 70 toekomstbestendig kunnen worden gemaakt.

Winkelcentra en supermarkten staan door hun koel- en vriesinstallaties bekend als grote energieverbruikers. Daarmee valt er ook nergens anders zoveel te winnen op het gebied van energievermindering. Voor dit herontwikkelingsproject stelde a.s.r. real estate samen met Albert Heijn – een van de grootste huurders in TREF – een ambitieus herontwikkelingsplan op. Hierin werd een commerciële benadering gecombineerd met sterk verbeterde duurzaamheidsprestaties.

winkelcentrum TREF Middelburg ASR Dutch Prime Retail Fund (2)

Zonnepanelen winkelcentrum TREF

Een duurzaam winkelcentrum

Met ongeveer 5.000 m2 winkeloppervlak en een ondergrondse parkeergarage was er meer dan genoeg ruimte voor verduurzaming. Op het dak werden 1.500 zonnepanelen geïnstalleerd om de technische installaties van het winkelcentrum van groene energie te voorzien. De nieuwe 40 meter lange lichtstraat vermindert het energieverbruik en zorgt voor daglicht binnen. Daarnaast zijn de gevel en het dak geïsoleerd, zijn de ramen vervangen door isolatieglas, is er LED-verlichting aangebracht en is er een centrale afvalinzameling met gescheiden afvalstromen gebouwd. Dat alles bij elkaar heeft geleid tot een toekomstbestendig winkelcentrum. Maar niet alleen het winkelcentrum zelf is verduurzaamd. Rondom het gebouw is groen toegevoegd en er zijn bankjes geplaatst. Ook heeft het winkelcentrum nu een eigen bijentuin en vleermuiskasten, waarmee de plaatselijke biodiversiteit wordt gestimuleerd.

Winkelcentrum TREF Middelburg ASR Dutch Prime Retail Fund (1)

Lichtstraat winkelcentrum TREF

De MVO-doelstellingen van het ASR Dutch Prime Retail Fund

Tijdens de renovatie bleven het winkelcentrum en de parkeergarage open voor klanten, zodat ze gewoon hun dagelijkse boodschappen konden blijven doen. De werkzaamheden werden in februari 2021 afgerond. Met het sterk verminderde energieverbruik, de bijdrage aan lokale energieproductie en de verbeterde tevredenheid van huurders en klanten draagt het vernieuwde winkelcentrum bij aan de MVO-doelstellingen van het ASR Dutch Prime Retail Fund.