05 april 2022 | 3 min.

ALDI draagt bij aan beter klimaat

Door energie-efficiëntie en inzet hernieuwbare energie in filialen

Supermarktketen ALDI is een van onze huurders in winkelcentrum Hoge Vucht in Breda. De discounter is sinds 2002 in het winkelcentrum gevestigd. In 2017 is het filiaal uitgebreid en vernieuwd, waarbij de winkel eveneens werd voorzien van innovatieve technologieën op het gebied van duurzaamheid. Wij vroegen aan ALDI op welke manieren zij filialen verduurzamen en daarmee bijdragen aan een beter klimaat.

Bij duurzame bedrijfsvoering wordt vaak niet gedacht aan een discount-supermarkt als ALDI. Terwijl het tegendeel waar is. Efficiënt werken en duurzaam handelen gaan bij de discounter hand in hand en eenvoud is een van de kernwaarden. Zo geeft ALDI aan vanuit de basis al een voordeel te hebben in het verduurzamen van de bedrijfsvoering en het verminderen van de CO₂-uitstoot. Om de klimaatimpact nog verder te verlagen, focust ALDI zich in de klimaatstrategie op efficiëntiemaatregelen om energie te besparen en het gebruik van stroom uit hernieuwbare energiebronnen.

Led-technologie
Zoals kenmerkend voor de detailhandel verbruiken filialen de meeste energie voor de koeling van levensmiddelen en de verlichting van de winkels. Deze zijn samen goed voor ongeveer 80 procent van het stroomverbruik. Door de inzet van ledverlichting in filialen bespaart ALDI tot wel 50 procent stroom ten opzichte van conventionele verlichting. Dit is inclusief de verlichting in de koelinstallaties, waardoor er minder warmte ontstaat en ALDI minder stroom gebruikt voor het koelen van producten.

Bij steeds meer filialen maakt ALDI ook aan de buitenzijde van het filiaal, op de parkeerplaats en in het magazijn gebruik van ledverlichting. Om extra energie te besparen wordt de verlichting in de verkoopruimte na sluitingstijd tot een derde teruggebracht. Verder maakt ALDI zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk daglicht door de inzet van grote raampartijen.

Warmte-terug-win-installaties
De filialen zijn voorzien van energie-efficiënte koel- en vriesmeubels, waarbij bovendien gebruik wordt gemaakt van natuurlijke koudemiddelen, zoals CO₂ en propaan. Door warmte-terug-win-installaties wordt de warmte, die bij het koelen ontstaat, teruggewonnen. Deze warmte wordt vervolgens weer gebruikt om de ALDI-filialen, zoals in winkelcentrum Hoge Vucht, te verwarmen. Steeds meer filialen gaan hierdoor van het aardgas af.

Foto Bij Artikel Aldi

Energie-efficiënte koel- en vriesmeubels Aldi

Hernieuwbare energie
Naast energie-efficiëntie is de inzet van stroom uit hernieuwbare bronnen een belangrijke pijler in ALDI’s klimaatstrategie. ALDI produceert deze stroom gedeeltelijk zelf met behulp van zonnepanelen op de daken van de filialen. Voor de overige elektriciteit maakt ALDI gebruik van 100 procent groene stroom afkomstig van Europese wind.

ALDI laat met deze initiatieven zien op een eenvoudige en verantwoorde manier te kunnen bijdragen aan een beter klimaat.

Kijk hier voor meer klimaatinitiatieven van ALDI.