23 oktober 2024 | 4 min.

Op weg naar CO2-neutraal in 2045

Het winkelfonds wil uiterlijk in 2045 een CO2-neutrale portefeuille. Dat is vooral in onze high street retail categorie geen eenvoudige klus. Dat zijn namelijk veel monumentale gebouwen in de binnensteden. Elk gebouw is anders en daarmee zijn ook de maatregelen die genomen moeten en kunnen worden verschillend. Kwartiermaker Marten van Loo, technisch assetmanager, heeft een speciale aanpak ontwikkeld en geeft een update van onze laatste projecten.

Diverse invalshoeken bepalen per pand de aanpak van verduurzaming

Marten van Loo: “We willen de komende jaren al onze 350 panden verduurzamen. Met een gestandaardiseerde werkwijze brengen we eerst de huidige situatie (bouwkundig, installatietechnisch en qua energieverbruik) in kaart. Vervolgens bepalen we welke bouwkundige voorzieningen en installatietechnische maatregelen nodig zijn om het energieverbruik voldoende terug te dringen. We maken gebruik van drie types adviseurs: een architect, een bouwfysisch adviseur en een duurzaamheidsadviseur. Dit leidt uiteindelijk tot een compleet advies hoe we het pand kunnen verduurzamen. In een pilot hebben we inmiddels negen objecten in kaart gebracht. Daar hebben we veel van geleerd. Vooral hoe we het eenvoudiger kunnen maken. Daarbij is een goede samenwerking tussen huurder en verhuurder een vereiste om onze Paris-proof doelstelling te halen. De verhuurder zorgt voor een goede buitenschil en de huurder is verantwoordelijk voor de installaties en het gebruik van die installaties.”

Haarlem, Grote Houtstraat en Koningsstraat

In Haarlem op de Grote Houtstraat en de Koningstraat worden vijf woningen in oktober en december naar verwachting Paris Proof opgeleverd. Het betrof een gedateerde woning en een voormalig magazijn waarvan de hele bouwkundige schil, gevel, dak en vloeren zijn verduurzaamd. Met all electric installaties, een warmtepomp met terugwinning, vloerverwarming en koeling, zonnepanelen, nieuwe kozijnen en HR+++ glas zijn de panden maximaal verduurzaamd. In de monumentale gevel aan de Koningstraat is HR++ achterzetglas gebruikt. De nieuwe magnesietvloer voorkomt geluidsoverlast en isoleert bovendien ook goed. Het verwachte energielabel van beide panden is minimaal A++.

Amsterdam, Kalverstraat

In oktober 2024 start de verduurzaming van het vier etages tellende monumentale herenhuis Kalverstraat 126 in Amsterdam. Omdat de huidige huurder vertrekt is dit het uitgelezen moment om het object te gaan verduurzamen. De begane grond en 1e etage worden gereed gemaakt voor winkel- en magazijnfunctie. De 2e en 3e etage blijven ongebruikt omdat er geen eigen opgang gecreëerd kan worden en woningontwikkeling dus niet mogelijk is.

Gevels en daken worden geïsoleerd en de thermische schil wordt op de vloer van de 2e etage aangebracht. De bestaande klimaat installatie blijft gehandhaafd en de gasgestookte installatie wordt verwijderd. Verwarmen of koelen kan dan volledig elektrisch. De kozijnen in het lichthof en de achtergevel worden vervangen met HR++ glas. Achter de voorgevel op de 1e etage komt een geïsoleerde tussenwand om de thermische schil te verleggen, omdat het monumentale glas in de voorgevel niet verduurzaamd kan worden.

De huidige entree pui met enkel glas wordt vervangen door een geheel nieuwe pui met HR++ glas, speciaal ontworpen door een architect. De uitstraling van het gehele object zal verbeteren.

Den Haag, Passage 52

De Passage in Den Haag is de oudste overdekte winkelpassage van Nederland. De komende jaren gaat a.s.r. real estate aan de slag met het verduurzamen van de winkels gelegen in De Passage. De eerste winkel die aan de beurt was betreft Passage 52. Deze winkel is eerder dit jaar leeggekomen, waardoor de mogelijkheid ontstond om zonder overlast voor de huurder te verbouwen. In samenwerking met DGMR is er een bouwplan gemaakt waarin de werkzaamheden duidelijk staan omschreven.

De werkzaamheden die zijn uitgevoerd zijn o.a. het isoleren van de vloer, gevels en plafond. De karakteristieke en monumentale staat van de winkel zorgde voor extra uitdagingen tijdens de verbouwing. Er moesten meerdere voorzetwanden en vloeren worden verwijderd om zo bij de daadwerkelijke casco schil van de winkel te komen. Vervolgens is ieder gat en elke kier dichtgezet om zo een luchtdichte afwerking te kunnen realiseren. De overige winkels in De Passage zullen de komende jaren op een vergelijkbare wijze worden verbouwd. Dit zal voornamelijk gebeuren op logische momenten, zodat de huurders hier zo min mogelijk overlast van ervaren.

Foto Duurzaam Adobestock 479310264