18 december 2024 | 3 min.

Feedback van Boeren: ‘De mond gegund …. ‘

Elk jaar praten we met onze boeren over wat er in de markt gebeurt en hoe wij onze diensten kunnen verbeteren. Dit zijn altijd mooie gesprekken.

De meeste boeren kennen elkaar al, dus de gesprekken beginnen snel. Tijdens de voorstelronde blijkt weer dat boeren niet stilzitten. Ze proberen nieuwe teelttechnieken, biologische supplementen en biobased gewassen. We weten van tevoren al dat we bij het eerste agendapunt gaan uitlopen, maar dat komt omdat er zoveel te bespreken is. Gelukkig was er voldoende genoeg tijd om de actiepunten, resultaten van het pachterstevredenheidsonderzoek en nieuwe initiatieven te bespreken.

Actiepunten van het klantpanel

Als eerste blikken we terug op de actiepunten die het klantpanel ons vorig jaar heeft meegegeven. Gedurende het jaar hebben in samenwerking met de sector gewerkt aan:

  1. het verbeteren van de financierbaarheid van het agrarisch bedrijf
  2. manieren om regeneratieve landbouw te integreren in onze klimaat-slim boeren strategie
  3. maatregelen om emissies te reduceren.

Dit heeft ertoe geleid dat we meerdere gesprekken hebben gevoerd met verschillende financiële instanties, deelnemer zijn geworden van PPS REGENL en we met elf boeren een traject zijn ingaan om de maatregelen voor het reduceren van emissies op effectiviteit te monitoren.

Resultaten van het pachterstevredenheidsonderzoek

We konden het klantpanel ook de uitkomst van ons laatste pachterstevredenheidsonderzoek delen. Met een responspercentage van bijna 40% kunnen we me trots zeggen dat jullie betrokkenheid bij onze dienstverlening hoog is. Alhoewel het cijfer ten opzichte van vorig jaar iets is gedaald, zijn we ontzettend tevreden met de dikke zeven die we hebben gekregen. Dit motiveert ons om nog beter ons best te doen en het cijfer richting een acht te brengen.

Samenwerking en Innovatie

De sessie eindigde met ideeën over hoe wij samen met boeren landschapselementen en klimaat-positieve gewassen (biobased gewassen en vlinderbloemigen) op de bedrijven kunnen plaatsen. Belangrijke aandachtspunten vanuit het klantpanel zijn het verschaffen van ‘kennis en borging’ om realisatie te stimuleren.

Voor landschapselementen luidt het advies van het panel om aansluiting te zoeken bij natuurcollectieven (Boer&Natuur) en voor het onderhoud langjarige contractafspraken te maken. Voor wat betreft de teelt van biobased gewassen is er behoefte aan ketenduidelijkheid, zekerheden en schaalvergroting. Waar liggen de groeikernen, afnamegaranties en wat is de impact op het bouwplan (surrogaat van rustgewas)? Hier gaan we binnen a.s.r. landelijk vastgoed de aankomende periode mee aan de slag.

Vooruitblik

We kijken terug op een mooie sessie met onze boeren en zijn dankbaar voor deze samenwerking. Het is waardevol als we elkaar de ‘mond gunnen’ om onze sector aantrekkelijker te maken. Dit doet me denken aan een presentatie bij het 20-jarig bestaan van FoodValley. Nora Bateson liet een prachtige foto van een een ‘meadow’. De kleuren, de verscheidenheid, de afhankelijkheden die je daar ziet heeft iets fantastisch. Haar oproep was om alles in samenhang te zien en dan zal de meadow blijven ‘meadowing’.

Rest mij jullie te bedanken voor een jaar van samenwerking. We gaan ons opmaken voor de jaarafsluiting en genieten van de feestdagen. Ik hoop dat jullie dat ook mogen doen. Mijn voornemen voor volgend jaar: ik ga wat minder hard praten, want als we allemaal wat minder hard praten, horen en verstaan we elkaar beter. Fijne feestdagen en tot volgend jaar.

Dick van den Oever, managing director landelijk vastgoed, namens het hele team.