a.s.r. real estate

6 tips om slimmer te stoken

Is het koud buiten? Dan zet u natuurlijk de verwarming aan. Behalve het juist instellen van uw thermostaat kunt u nog een paar dingen doen om geld te besparen.

Tip 1 Zet de thermostaat laag voor u vertrekt
Zet uw ruimtethermostaat één uur voor vertrek of voor het slapen gaan 5 graden lager naar 13 of 15 graden. Een goed geïsoleerd huis koelt geleidelijk af. Hiermee bespaart u 5% energie: zo'n € 40,- per jaar.

Tip 2 Zorg voor goede isolatie           
Laat warme lucht in de winter niet ontsnappen. Houd de binnendeuren dicht en sluit 's avonds de gordijnen om de woning op temperatuur te houden. Doe de gordijnen overdag juist open, zodat de zon de ruimten kan opwarmen. Plak radiatorfolie achter de radiator als deze voor een buitenmuur is geplaatst. U bespaart € 13,- per jaar.

Tip 3 Houd de radiator vrij
Geef de radiatoren de ruimte om hun warmte kwijt te kunnen. Dus geen banken en lange gordijnen voor de radiatoren. Dat bespaart u € 100,- per jaar.

Tip 4 Goed geregeld
Gebruik een thermostatische kraan op alle radiatoren. Hiermee is de temperatuur beter te regelen en bespaart u energie en kosten. Als u weg gaat, zet dan de thermostaat op stand 1. Zijn er kamers die u (bijna) niet gebruikt? Draai de radiatorkranen in deze kamers dan (bijna) dicht. U bespaart € 20,- per jaar

Tip 5 Gebruik een klokthermostaat
Met een klokthermostaat kunt u per dag instellen op welke tijden u wel of niet thuis bent en hoe warm het dan moet zijn. Zo'n klokthermostaat is een eenmalige investering die zichzelf snel terugverdient. 

Tip 6 Ga een graadje lager
Door de ruimtethermostaat overdag 1 graad lager te zetten, bespaart u gemiddeld 7% op het verbruik van de verwarming. Krijgt u het koud, zet de thermostaat dan hoger of trek eerst een trui aan. Hiermee bespaart een gemiddeld huishouden al gauw zo'n € 60,- per jaar.

 

Met dank aan De Jonge Milieu Advies.