a.s.r. real estate

5 tips om uw huis beter te ventileren

Een raam openzetten en voorkomen dat het vochtig wordt in huis, daar had u vast al aan gedacht. Maar u kunt nog meer doen om uw huis goed te ventileren.

Tip 1 Laat ventilatieroosters open staan
Zorg voor voldoende ventilatie de hele dag en nacht door. Vooral een goed geïsoleerd huis moet regelmatig geventileerd worden. Vocht en schadelijke stoffen, zoals rook en fijnstof blijven anders in uw huis hangen. En dat is slecht voor uw gezondheid en uw energierekening. Een vochtig huis opwarmen kost veel meer energie. 

Tip 2 Laat mechanische ventilatie aan staan
Heeft u mechanische ventilatie? Laat die altijd aan staan.

Tip 3 Zet een raam open
Zet elke dag minimaal een kwartier of wat langer als u bezoek heeft gehad een of meer ramen open. Zelf verdampt u 1 liter water per dag. 

Tip 4 Houd uw huis droog
Droog de vloer na het dweilen en doe tijdens het koken het deksel op de pannen. Minder waterdamp in de keuken en minder condens in uw huis is goed voor het milieu en gezondheid.  

Tip 5 Zorg voor droge, schone lucht        
Ventileer extra tijdens het douche, koken en bij het gebruik van een condenswasdroger. Na het douchen kunt u het vocht weghalen met een vloer- en wandwisser of -trekker. Heeft u een open haard? Zet dan ook ergens een raam open. Zo houdt u de lucht in huis fris.

 

Met dank aan De Jonge Milieu Advies.