a.s.r. real estate

Landgoed Molecaten

Even ten zuiden van het Gelderse stadje Hattem, waar het Veluwemassief overgaat in de IJsselvallei, ligt Landgoed Molecaten. Een historische buitenplaats met diverse rijksmonumenten en een lange geschiedenis. Het landgoed wordt voor het eerst genoemd in de 13de eeuw en is altijd in particulier eigendom geweest. a.s.r. heeft het landgoed verworven in 1987.

Het 132 hectare omvattende landgoed bestaat uit het Huis Molecaten met bijbehorende vijver, herberg en watermolen. Daarnaast staan er 8 woningen en is er een recreatieterrein (park Molecaten). Het overgrote gedeelte van het landgoed, circa 107 hectare, bestaat uit bossen van uiteenlopende boomsoorten. Het landgoed is opengesteld voor het publiek. 

Economische en maatschappelijke functies

Molecaten staat bekend om haar prachtige bebouwing, bossen en unieke sprengenstelsel (bekenstelsel). De watervoorziening die door de sprengen verzameld wordt, zorgt voor de aandrijving van één van de best bewaarde watermolens van Nederland. Het landgoed vervult diverse economische en maatschappelijke functies, waaronder een grote recreatieve functie voor Zwolle en Hattem en omgeving.

De opbrengsten van het landgoed komen voor het grootste gedeelte uit erfpacht(canon), pacht en bosbouw. Het hoofdhuis, de herberg en een aantal woningen zijn langdurig in erfpacht uitgegeven aan hun bewoners. Het recreatiepark is eveneens in erfpacht uitgegeven aan een exploitant.

Doelstelling landgoed

Doelstelling van a.s.r. is om het landgoed als economische en maatschappelijke eenheid in de huidige vorm te behouden, in combinatie met een gezond rendement met een duurzame waardegroei. Dit betekent geen verkoop van gronden, maar behoud van de bestaande architectuur en instandhouding van de rijksmonumenten. 

Externe links

Herberg Molecaten: www.herbergmolecaten.nl