a.s.r. real estate

4 verlichtingstips

Tip 1 Dag Licht
Laat lampen alleen branden als het nodig is. Daglicht en zonnewarmte krijgt u voor niets. Doe de lichten uit als er niemand aanwezig is. Doe ook uw lampen uit als u voor korte tijd een ruimte verlaat. Een sticker bij de deur "licht uit?" kan u helpen. Zo bespaart u € 15,- per jaar.

Tip 2 Alleen zuinige lampen
Het beste energiezuinige alternatief voor de gloeilamp is nu nog de spaarlamp. Die verbruikt 4 keer minder stroom dan een gewone lamp en gaat 10 keer langer mee. De moderne spaarlamp is betaalbaar en heeft een hoge opbrengst. U bespaart er zo'n € 7,- per lamp per jaar mee.

Tip 3 LED’s do it
Led-lampen zijn nog zuiniger dan de spaarlampen. En ze gaan ook nog langer mee. Nadeel is dat de led-lamp nog erg prijzig is. Toch is de led-lamp te overwegen op plaatsen waar de lamp lang aanstaat zoals bij buitenverlichting. Let u bij een led-lamp extra op de hoeveelheid lumen en het wattage. Beide staan op de verpakking.

Tip 4 Niet altijd dimmen
Als u een lamp in huis altijd dimt, overweeg dan een lamp met minder wattage. Een 50% gedimde lamp gebruikt (inclusief dimmer) gebruikt namelijk nog steeds circa 75%. Met een lamp met minder wattage bespaart u € 6,- per lamp per jaar.

 

Met dank aan De Jonge Milieu Advies.