a.s.r. real estate

Zuinig ventileren

Ventilatiesystemen kunnen flink wat energie vreten wanneer ze niet efficiënt gebruikt worden. Om zuinig te ventileren kunt u met onderstaande punten rekening houden.

1. Energie besparen
Door de hoeveelheid ventilatielucht te beperken en alleen te ventileren wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld door CO2-sensoren, het juist instellen van de tijdklokken en het voorkomen van gelijktijdig koelen en verwarmen in de luchtbehandelingskast.

2. Zomernachtventilatie
Door ’s nachts te ventileren kan een gebouw worden gekoeld met koude buitenlucht, wat oververhitting tegengaat. Hierdoor hoeven koelmachines minder te worden gebruikt, met energiebesparing tot gevolg.

3. Hergebruik energie uit ventilatielucht
Een goede warmteterugwinning (wtw) haalt uit de afzuiglucht warmte, vocht of kou. Een andere manier is door het gebruik van een ventilatiewarmtepomp.

4. Efficiënte ventilatiesystemen
Energiegebruik kan worden beperkt door gebruik te maken van hoog efficiënte elektromotoren. Door de weerstand van het luchtkanalensysteem te beperken en het luchtverlies in het kanalensysteem te beperken. Andere besparende opties zijn het toepassen van ‘direct drives’, luchtfilters met minder weerstand en een passende ventilator voor de gevraagde druk en debiet.

Bron: www.climateneutralfoundation.nl/bespaartips/