a.s.r. real estate

Verwarmen

Binnen veel bedrijven gaat het grootste deel van het energieverbruik naar het verwarmen en koelen van het gebouw. Goed onderhoud en de juiste aansturing van de systemen leveren een aanzienlijke besparing op.

1. Loop alle installaties na
Controle zorgt bijna altijd voor verbetering omtrent energieverbruik, veiligheid en comfort. Tijdens de inspectie kijkt u naar onderdelen die periodiek vervangen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan kapotte naregelingen. Ook maakt u de installaties schoon en stofvrij.

2. Stel de installatie weersafhankelijk in
De instelling van een klimaatinstallatie moet goed aansluiten bij de werkelijke koude- en warmtebehoefte. Dat gebeurt meestal met behulp van een weersafhankelijke regeling. Die geeft aan hoeveel warmte of koeling een installatie moet produceren bij welke buitentemperatuur. Een deskundige kan de weersafhankelijke regeling van de installatie juist instellen.

3. Stel afwezigheid goed in
Controleer of het uitschakelgedrag van de installatie goed is geprogrammeerd. Zorg ervoor dat de bedrijfstijden kloppen en dat de installatie uitschakelt in weekenden en op feestdagen.

4. Voorkom gelijktijdig verwarmen en koelen
Dat kan u doen door de vrijgave van uw koelmachine op de juiste buitentemperatuur in te stellen. Globaal kunt u het volgende aanhouden: voor goed geïsoleerde gebouwen: vrijgave bij 10-14℃, voor slecht geïsoleerde gebouwen: vrijgave bij 18℃ en hoger. Zorg ook dat de ‘dode zone’ tussen verwarm- en koelbedrijf voldoende is. Dat is minimaal 4℃ en bij goed geïsoleerde gebouwen ongeveer 6-8℃)

5. Van het gas af?
In 2017 maakte de overheid plannen bekend om “van het gas af” te gaan. Elektrische warmtepompen en stadsverwarming via warmtenetten vervangen dan de vertrouwde cv-ketel op gas. Laat u nu vast voorlichten over welke investeringen voor uw bedrijf van belang zijn, wanneer uw systeem aan vervanging toe is.

Bron: www.climateneutralfoundation.nl/bespaartips/