a.s.r. real estate

Verlichting

Verlichting is niet alleen functioneel maar creëert ook de sfeer in uw bedrijf. LED verlichting levert een serieuze energiebesparing op daarom raden wij aan om altijd te kijken of LED mogelijk is. Bij het vervangen van de huidige lampen is het wel verstandig om met de onderstaande punten rekening houden.

1. De lichtopbrengst
Een LED lamp geeft met een lager wattage even veel licht als de conventionele lamp. Kies daarom geen lamp met een vergelijkbaar wattage, maar vergelijk het aantal lumen. Het aantal lumen geeft aan hoeveel licht er uit een lamp komt. 

2. De lichtkleur (kelvin) van de lamp
Naast de lichtsterkte is de lichtkleur van de LED-verlichting belangrijk voor het juiste sfeerbeeld. De kleur van het afgegeven licht varieert meestal tussen wit-blauw tot geeloranje. De kleur van het licht wordt de kleurtemperatuur genoemd. Deze kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger de Kelvinwaarde, hoe koeler (blauwer) de kleur, hoe lager de Kelvinwaarde hoe warmer (geler) de kleur.

Juiste kleurweergave
In veel winkels komt het wel eens voor dat mensen even naar buiten willen lopen om de kleur van het product even in daglicht te kunnen bekijken. Bij veel kunstlicht zijn de kleuren van producten namelijk niet goed te onderscheiden. Bij de juiste verlichtingskeuze is dit echter niet nodig. De kleurweergave, de Color Rendering Index (CRI), van een lamp geeft aan hoe natuurgetrouw een lichtbron de kleuren van producten weergeeft. De CRI staat los van de kleurtemperatuur.

Hoe hoger de CRI-waarde, hoe beter de lamp kleuren weergeeft. Bij verlichting met een lagere CRI (60-69) komen kleuren minder verzadigd of grauw over. Voor een slager bijvoorbeeld, die zijn vleeswaren graag fris rood wil presenteren zijn deze lichtbronnen niet geschikt. Lampen met een CRI tussen 80 en 89 hebben een veel hogere kleurweergave. Daarmee zijn ze geschikt voor bijna alle toepassingen. Lichtbronnen met een CRI hoger dan 90 hebben een uitstekende kleurweergave. Deze lichtbronnen worden toegepast in situaties die een bijna perfecte kleurweergave vereisen zoals in de winkeletalage of in een kunstgalerie.

CRI en LED Lampen
De allereerste LED-lampen hadden nog een lage CRI (60-69). Tegenwoordig echter, hebben de meeste LED-lichtbronnen een CRI variërend van 80 tot 100 en is er voor elke toepassing een geschikte LED-lamp op de markt.

3. De stralingshoek van de lamp
De openingshoek (ook wel stralingshoek of lichtbundel genoemd) is de mate waarin het licht van een lichtbron gespreid wordt. Deze beïnvloed de functionaliteit en sfeer setting.

4. Dimbaarheid
Niet elke LED lamp is dimbaar. Dimbare LED lampen kunnen tevens duurder zijn dan niet dimbare LED lampen. Wanneer dimbaarheid gewenst is, controleer dan ook uw dimmer. Soms moet u de dimmer ook vervangen omdat het minimale wattage van uw huidige dimmer te hoog is.

5. De waterdichtheid van de lamp
Als u de lampen ook buiten of in vochtige ruimtes wilt toepassen, controleer dan de IP waarde van de lamp. Een lamp met een IP20 normering is alleen geschikt voor binnen, IP44 is spatwaterdicht en geschikt voor badkamers bijvoorbeeld. IP65 of IP67 is volledig waterdicht waardoor u lampen met deze normering ook buiten of onder water kunt gebruiken! De IP waarde vindt u in de technische documentaire van de lamp.

Bron: www.climateneutralfoundation.nl/bespaartips/