a.s.r. real estate

Accepteren, aanpassen en weer doorgaan

Dit is onze tweede nieuwsbrief van 2020. Bij het schrijven van het voorwoord van de vorige editie, in januari van dit jaar, keek ik met een optimistische blik het nieuwe jaar in. We weten inmiddels allemaal dat ons leven er sinds maart totaal anders uitziet. Bij a.s.r. real estate waren we al volledig ingesteld op tijd- en plaatsonafhankelijk werken, waardoor de overschakeling naar volledig thuiswerken heel soepel verliep. Tegelijkertijd was dit ook het startsein voor zeer intensief contact met een groot deel van onze huurders. Zij kregen immers te maken met wegblijvende consumenten als gevolg van de adviezen van de overheid. Of nog erger, werden gedwongen te sluiten. Met de meeste huurders hebben wij constructief overlegd en afspraken gemaakt over het verzachten van de pijn. Aan de andere kant zagen wij de bezoekersaantallen in onze wijkwinkelcentra stijgen naar recordniveaus, als gevolg van het hamsteren in de supermarkten. Ook de omliggende winkels konden daarvan meeprofiteren. Met bewondering zag ik hoe in recordtempo winkels werden aangepast aan de 1,5 meter regel en hoe service en assortiment werden aangepast aan de nieuwe werkelijkheid.

De thuiszittende consument kocht nog meer dan voorheen via webwinkels. Deze trend is al jaren waarneembaar maar zal door COVID-19 verder versnellen. Voor ondernemers die hierop niet zijn voorbereid, evenals voor secundaire winkelgebieden komt de genadeklap waarschijnlijk nog eerder dan werd voorspeld. Met onze strategie, die er al jaren op is gericht alleen te investeren in kansrijke winkelstraten met eeuwigheidswaarde, ligt de focus op locaties die relevant zijn, voor de consument en de retailer. In de beste winkelsteden, en in de dominante wijkwinkelcentra. Wij hebben het vertrouwen dat deze locaties ook in de toekomst aantrekkelijk blijven.

Met het versoepelen van de regels zagen we gelukkig ook de Nederlandse consumenten weer in de winkelstraat terugkeren. Nog voorzichtig soms, maar zeker bereid om geld uit te geven in de fysieke winkels. Op een terugkeer van de buitenlandse toeristen zullen we helaas nog moeten wachten tot het virus onder controle is. Maar ook die verwacht ik dan weer terug. We beschikken immers over zeer aantrekkelijke binnensteden met een unieke ambiance. Naast corona-crisismanagement werkt ons team hard aan het verbeteren en (her)verhuren van onze winkels en winkelcentra. Houd onze nieuwsberichten in de gaten, want er komen binnenkort weer mooie transacties langs. De meest recente vindt u in deze nieuwsbrief. Zodra het weer kan en mag lichten we het graag in een persoonlijk gesprek verder toe. Pas ondertussen goed op jezelf, en elkaar. Veel leesplezier.

Edwin van de Woestijne, fund director ASR Dutch Prime Retail Fund

Edwin van de Woestijne