a.s.r. real estate

Verduurzaming kantoor Daalsesingel goed voor het klimaat

09-07-2021
Verduurzaming kantoor Daalsesingel goed voor het klimaat

Het is een mooi beeld, het groene veld op het dak van kantoor Daalsesingel in Utrecht. Rick Sturkenboom, assetmanager bij het ASR Dutch Mobility Office Fund, verwelkomt hier begin volgend jaar de nieuwe huurders. Na de renovatie van de buitenkant gaan zij met de inrichting aan de slag. ‘Niet alleen met het groene dak, ook met speciale ramen, zonnepanelen en onder meer ledverlichting werken we aan duurzaamheid. Dat doen we bij elk pand in de portefeuille en elke aankoop.’

Het zijn vooral de laatste loodjes van de inrichting van de Daalsesingel 51 voordat de nieuwe huurders kunnen inhuizen. Het kantoor had al energielabel A en een BREEAM-certificaat “Very Good” toen het door het kantorenfonds werd aangekocht. ‘Toen ABN AMRO aangaf dat ze wilden verhuizen, hebben we de mogelijkheden tot optimalisatie en verduurzaming in kaart gebracht’, legt Rick uit. ‘Daarna hebben we een plan gemaakt voor de renovatie van het pand van zo’n 8300 vierkante meter.’

In dat ontwerp werd onder meer de aanleg van een mos-sedumdak meegenomen. ‘Die kun je niet zo maar over de bestaande bedekking heen leggen. Er komt nogal wat extra gewicht bij en de dakbedekking zelf moet aan bepaalde eisen voldoen, want de bedoeling van zo’n dak is om regenwater vast te houden waardoor het niet meteen wegstroomt naar het riool. Daarbij komt ook dat zo’n dak hittestress voorkomt. Want stenen gebouwen nemen veel warmte op en geven dat langzaam vrij. Hoe meer groen, hoe koeler.’ Samen met de extra geïsoleerde gevel, zonnepanelen en onder meer de ledverlichting zet Rick met het pand in op een duurzame certificering. ‘De zogenaamde BREEAM-methode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Wij gaan voor de kwalificatie Excellent.’

De renovatie van kantoor Daalsesingel is onderdeel van een totaal duurzame aanpak van het ASR Dutch Mobility Office Fund voor bestaande maar ook nieuwe objecten. ‘Denk maar eens aan Wonderwoods in Utrecht dat op dit moment gebouwd wordt. Daar gaan woningen en kantoren samen op in een vertical forest. Eigenlijk een rechtopstaand bos. En onlangs hebben we het project Tree House in Rotterdam gekocht, een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) waarbij gebruik gemaakt wordt van onderhoudsvrije materialen en hergebruik van bestaande materialen. Het regenwater wordt opgeslagen en hergebruikt. Naast dat wij naar het object zelf kijken om te verduurzamen kijken we ook naar de directe omgeving. Daar zijn de Moreelse tuinen een voorbeeld van. Hier wordt samen met de gemeente Utrecht en overige eigenaren in de omgeving aan een grootschalige vergroening in het gebied gewerkt. Met dit alles laten we zien dat het klimaat ook voor het ASR Dutch Mobility Office Fund uitermate belangrijk is.’

 

Vorige