a.s.r. real estate

Ballast Nedam levert duurzaam woongebouw Futura op aan a.s.r.

25-04-2014
Ballast Nedam levert duurzaam woongebouw Futura op aan a.s.r.

Op vrijdag 25 april is Futura, het nieuwe en futuristisch ogende appartementengebouw aan de Van Leeuwenhoeklaan in Zoetermeer, opgeleverd. Ballast Nedam heeft in samenwerking met haar ketenpartners het woongebouw ontwikkeld en gerealiseerd. De oplevering aan opdrachtgever a.s.r. vastgoed vermogensbeheer vond plaats in het atrium, een van de bijzondere kenmerken van het gebouw.

Futura officieel geopend 
Namens de gemeente Zoetermeer was wethouder Edo Haan aanwezig om het symbolische lint door te knippen waarmee Futura officieel is geopend. Hij werd bij deze handeling bijgestaan door Onno Hoff, directeur woningen a.s.r. en Marcel Pfaff, directeur Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling West. Er is goede belangstelling voor het wonen in Futura. “Nu het gebouw is opgeleverd kan de verhuur echt van start ”aldus Onno Hoff van a.s.r. die de woningen verhuurt via de Zoetermeerse makelaars De Makelaars en Van ’t Hof Rijnland.

Futura onderscheidend gebouw 
Het woongebouw met een bruto vloeroppervlak van 11.100 m2 en zes woonlagen omvat 69 huurappartementen met ruime terrassen en een glazen atrium als collectieve binnentuin voor de bewoners. Futura onderscheidt zich door onder meer de hoge duurzaamheidsdoelstelling, de bijzondere architectuur van Klunder Architecten uit Rotterdam en het gebruik van de nieuwste installatie-, constructie- en engineeringtechnieken. 

Duurzaamheidsprestatie BREEAM-NL (very) good 
Wat het gebouw zeker bijzonder maakt is, dat hiervoor het eerste BREEAM-NL certificaat ‘Nieuwbouw Ontwerpfase’, kwalificatie (Very) Good’ in Nederland is afgegeven. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment en is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen inclusief omgeving te bepalen. In het ontwerp, de engineering, constructie en realisatie van Futura is alles erop gericht om energetisch en wat betreft licht, lucht, geluid en water zo duurzaam mogelijk te zijn. Zo vangt het grote atrium ’s zomers warmte op die ’s winters het gebouw deels verwarmt. Ook wordt hemelwater niet op het riool geloosd, maar in de naastgelegen watervijver geborgen.

Hoge kwaliteit mede dankzij ketensamenwerking 
De realisatie van Futura is een voorbeeld van hoe intensieve en plezierige samenwerking met ketenpartners leidt tot het realiseren van projecten met blijvende kwaliteit. Nauwe samenwerking met alle betrokken partners levert concrete oplossingen op. “Futura is het bewijs dat door deze samenwerking een hoog duurzaamheids- en kwaliteitsniveau bereikt kan worden: van het ontwerp tot en met het gebruik en onderhoud van het gebouw in de gehele levenscyclus,”aldus Marcel Pfaff van Ballast Nedam.

Transformatie: van fietscross naar wonen 
Futura is gebouwd op een voormalig fietscrossterrein. De transformatie van dit terrein kent een lange geschiedenis. Ballast Nedam en a.s.r. vastgoed vermogensbeheer hebben gezamenlijk het plan voor Futura ingediend. De gemeente was aangenaam verrast door de robuuste financiële opzet en hoge kwalitatieve ambitie. Het voormalig fietscrossterrein is door de komst van Futura uiteindelijk geïntegreerd in het hart van Zoetermeer en getransformeerd tot een toonaangevend woongebied waar ook de gemeente Zoetermeer bijzonder trots op is.

Vorige