a.s.r. real estate

Erik Somsen waarschuwt in FD voor oplichterij grondbeleggingen

07-11-2013

Het speculeren op enorme waardestijgingen van agrarisch gebied noemt directeur Landelijk Vastgoed Erik Somsen in het FD van 1 november luchtfietserij. Somsen reageert in het artikel op een nieuwe trend bij particuliere beleggers om te investeren in landbouwgrond. 

In het FD waarschuwt Erik Somsen voor grondbeleggingen die op de korte termijn veel rendement zouden opleveren. Bijvoorbeeld omdat een gebied dat eerst als agrarisch was bestempeld, opeens als bouwgrond wordt aangemerkt door gemeenten. Volgens het FD-artikel wordt het speculeren door particulieren op landbouwgrond met een mogelijke bestemmingswijziging, de laatste tijd steeds populairder. Wat vroeger teakhout en valuta was, is nu landbouwgrond geworden, schrijft het FD.

Volgens Erik komen dat soort speculaties van aanbieders in landbouwgrond neer op oplichterij. ‘Natuurlijk komt het wel eens voor dat we (a.s.r. red.) profiteren van een wijziging van een bestemming en dat is dan mooi meegenomen. Maar het gebeurt hoogst zelden en is nooit de basis van onze strategie. Grondbeleggen is een kwestie van de lange adem.’ Ook de AFM waarschuwde al eerder voor directe beleggingen in grond.

Crisisbestendig 
Als grootste particuliere grondbezitter van Nederland (met een portefeuille van 30.000 hectare ter waarde van circa 1 miljard euro) komt het rendement van a.s.r. op landelijk vastgoed uit op zo’n 2 à 3% per jaar. ‘Solide dus en tegen een laag risico, maar niet spectaculair. Opvallend is verder dat landbouwgrond crisisbestendig is gebleken, ook als je de jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog en de jaren tachtig in ogenschouw neemt.’

Lees het volledige interview met Erik Somsen in het FD.

AFM positief over artikel
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het positief dat a.s.r. op deze manier haar verantwoordelijkheid neemt.

Vorige