a.s.r. real estate

Kinderen planten 175 bomen op Landgoed Olterterp-Lauswolt

20-03-2013
Kinderen planten 175 bomen op Landgoed Olterterp-Lauswolt

Leerlingen van basisschool 'By de Boarne' uit Boarnbergum namen op 19 maart alvast een voorproefje op de Nationale Boomfeestdag van 20 maart 2013. Zo'n veertig kinderen plantten onder begeleiding van Landschapsbeheer Friesland en de Bosgroep nieuwe bomen op landgoed Olterterp-Lauswolt, eigendom van ASR, welke deze dag mogelijk heeft gemaakt. 

Behalve op 19 maart zijn ook op 20 en 22 maart bomen geplant in Olterterp. Zo steekt groep 5 van basisschool 'Votum Nostrum' (Wijnjewoude) op de Boomfeestdag de handen uit de mouwen en komt de 22e groep 7 van 'De Paedwizer' uit Beetsterzwaag assisteren. 

In totaal komen er maar liefst 175 nieuw geplante bomen. "Ik ben erg blij met de hulp van de kinderen", zegt ASR-rentmeester Luuk Geerts. "We zijn namelijk druk bezig om het landgoed in oude glorie te herstellen. Daarvan is het herplanten in de lanen een belangrijk onderdeel." Naast het planten, doen de kinderen een heus bomenspel in het gebied, georganiseerd door Natuur- en Milieueducatiecentrum 'De Naturij'. 

Opnames RTL Greenkids

De leerlingen die 19 maart komen helpen boffen extra. Zij spelen namelijk een hoofdrol in een aflevering van Greenkids. Dit RTL-televisieprogramma wijdt een hele aflevering aan de Boomfeestdag (die de dag erop plaatsvindt) en komt vanwege de aftrap in het Friese naar Olterterp. Presentator van het populaire Telekids-onderdeel is Lodewijk Hoekstra. Hij gaat wekelijks met basisschoolkinderen de hort op om spelenderwijs Nederland wat groener te maken én de natuur te ontdekken. Stoer, avontuurlijk en met veel actie, aldus de redactie van het programma. 

Maatschappelijke waarde voor de regio

Landgoed Olterterp-Lauswolt behoort tot de vijftien landgoederen en ruim 33.000 hectare grond die ASR in Nederland bezit. De verzekeraar is daarmee de grootste particuliere grondeigenaar van ons land. "Al onze landgoederen zijn vrij toegankelijk en daarmee van maatschappelijke waarde", zegt Geerts. Belangrijk, volgens de rentmeester, zeker voor de betrokkenheid bij het landschap: "Over dertig jaar lopen de basisschoolkinderen van vandaag hier met hun kinderen."

Ook andere plekken rond Beetsterzwaag krijgen binnenkort een opknapbeurt. "Diverse landeigenaren in Beetsterzwaag zijn verenigd in de Opsterlandse Groene Parels. Samen met Beetsterzwaag Natuurlijk Genieten (BNG) en de middenstand is het doel om het gebied te upgraden en zo meer publiek naar de omgeving Beetsterzwaag te trekken", vertel Jan Piet de Boer, projectleider van Landschapsbeheer Friesland. "De activiteiten op 19 maart zijn hiervoor een mooie start."

Vorige