a.s.r. real estate

Ondernemersverhaal Ganzenhoeve

Sandra en Ferdinand Boertien zijn vijf jaar geleden als huurders op De Ganzenhoeve neergestreken. Zij exploiteren de uit 1812 stammende boerderij als pannenkoekenboerderij met diverse andere faciliteiten. Sandra Boertien-Bruins (44) is de gastvrouw, Ferdinand Boertien (44) is de pannenkoekenbakker en kok die kinderen in de keuken verbaasd laat kijken hoe hij, floep, de pannenkoek uit de pan met een keurige boog op het bord gooit. De loop zit er prima in. Vaak zit het vol in de Ganzenhoeve, dat in de afgelopen twee jaar is uitverkoren als leukste restaurant in de gemeente Hardenberg met cijfers om van de glunderen: service, prijs/kwaliteit, gezelligheid, persoonlijke behandeling allemaal boven het rapportcijfer 9.   

Geregeld en goed contact

a.s.r. real estate geeft de meeste gronden en gebouwen uit in pacht en erfpacht. Bij De Ganzenhoeve is er sprake van verhuur. Over en weer zijn de huurders en de verhuurder daarover goed te spreken. Rentmeester Ryan Nijzink (35) van a.s.r. is tevreden. “Het is belangrijk om een goede huurder te hebben die in staat is om de huur op te brengen”, merkt hij op. “We hebben geregeld contact. Alles is bespreekbaar”, beaamt Sandra Boertien. Zij geeft aan dat De Ganzenhoeve geprofiteerd heeft van een aantal verbeteringen die a.s.r. real estate heeft aangebracht aan de waterhuishouding en aan het landgoed zelf. “Toen we hier kwamen lag er een zandweg, nu een mooie verharde toegangsweg.”  Voor de deur ligt nu een groot, natuurlijk retentiegebied voor de wateropvang, half nat met daarop een schaapskudde. “Een cadeautje. Het heeft een geweldige uitstraling. Gasten vinden het prachtig, zoals ze ook het graanveld bewonderen, waar jaarlijks op de eerste zaterdag in augustus het oogstfeest plaats vindt met duizenden belangstellenden.

Zakelijk en vriendelijk

Het overleg gaat zakelijk en tegelijkertijd vriendelijk, stelt ze vast. Dan gaat het bijvoorbeeld over het onderhoud buiten, dat in beginsel voor rekening van a.s.r. is. Ook investeringen, waarvoor instemming van de verhuurder nodig is, komen aan bod. De vraag is dan wat er gaat gebeuren en wie dat doet. De huurders proberen dat zoveel mogelijk zelf te doen. Via a.s.r. real estate kan het ook, maar dat vertaalt zich in een hogere huurprijs. Als huurders het zelf doen worden er eventueel afspraken gemaakt over het vergoeden van huurdersinvesteringen op het moment dat de huur eindigt.

Het landgoed op de kaart zetten

Een belangrijk onderwerp is het op de kaart zetten van het landgoed  de Groote Scheere. Daar heeft iedereen belang bij. Samen met de rentmeester van a.s.r. real estate en met betrokken bewoners, kijkt Sandra Boertien naar mogelijkheden om het landgoed onder de aandacht te brengen. “De mensen weten niet half hoe mooi het hier is. Holthone of de Groote Scheere is te onbekend. Dat moet veranderen”, vindt de onderneemster, die zelf de rust van het oude landgoed als mooiste pluspunt ziet. Een wandelroute, een pannenkoekenloop, de Drentse Rijwielvierdaagse, de Vechtdal Vierdaagse, de oogstdag, ze moeten er allemaal toe bijdragen dat de Groote Scheere meer in de picture komt. Ze draait er niet omheen dat ook de Ganzenhoeve profiteert. Gasten komen om in die mooie omgeving een pannenkoek te eten, om van een maaltijd te genieten, een feestje te vieren of om te trouwen, want de boerderij biedt ook een trouwlocatie met de Groote Scheere als schitterend decor.    

a.s.r. maatschappelijk betrokken

Zo is De Ganzenhoeve ook een aanjager voor toeloop naar het landgoed. Dat past bij de filosofie van a.s.r. real estate, dat ook graag De Groote Scheere in beeld wil brengen. “De Groote Scheere is een heel bijzondere plek. Daar zijn we trots op”, zegt rentmeester Ryan Nijzink. “Als je daar als verzekeringsbedrijf fors in investeert, mag je dat ook uitdragen. Het zegt iets over onze maatschappelijke betrokkenheid. Het hoort bij maatschappelijk verantwoord ondernemen dat we van een landgoed als De Groote Scheere met haar grote natuurwaarde een bijzondere plek maken om te recreëren en te wonen.”    

Allure van toen terug bij de Groote Scheere

Vitaliteit in oud cultuurlandschap, zo betitelt a.s.r. real estate het landgoed de Groote Scheere in Holthone tussen Hardenberg en Coevorden. Het ongeveer 800 hectare goed omvat bos met 350 jaar oude eiken en knoteiken, boerenland met beekgronden en hooilanden, monumentale boerderijen en een landhuis Ter Scheer. De geschiedenis gaat terug tot begin 1400. Het is een woon- en jachtgebied tot op de dag van vandaag. Hier hebben de Oranjes met als laatste prins Bernhard gejaagd.

a.s.r. real estate is sinds 1998 eigenaar van het landgoed. Zij wil de allure van toen terugbrengen in de Groote Scheere. Er is flink geïnvesteerd in de verbetering van de waterhuishouding, onder meer door de aanleg van een waterberging (retentie) die 300.000 kuub water kan opvangen. Herstel en aanleg van nieuwe landschapselementen vormen een tweede belangrijke onderdeel van het opknappen van het landgoed. Aanleg van wandel- en fietspaden, maar ook een project als het pannenkoekenrestaurant De Ganzenhoeve versterken de recreatie. In de plannen is ook de bouw voorzien van twaalf woningen met een architectuur die aansluit bij het landgoed. Een woning is inmiddels verkocht. Uit die bouw worden het opknappen van het landgoed gefinancierd.    

De Ganzehoeve

De Ganzenhoeve aan de Holthonerweg 9 in Holthone is van woensdag tot en met zondag geopend vanaf 11 uur. In juli en augustus is het restaurant ook op de dinsdag open. Specialiteit zijn de pannenkoeken gemaakt uit streekproducten zoals speltmeel van de Radewijker molen Windlust, ijs van ijshoeve Bosman, kruidkoek van bakkerij Slatman en bier van De Mommeriete.  De streekpannenkoeken hebben namen van de streek zoals Ane, Holthone en de Groote Scheere. De laatste met ei, ijs, spek, ham en kaas is een topper. Behalve pannenkoeken serveert De Ganzenhoeve ook complete gerechten. Het restaurant doet mee aan de fiets-eettochten ‘happen en trappen’.

Informatie: www.deganzenhoeve.nl 

 

Strijdtoneel bij de Groote Scheere

Op de muren van de Ganzenhoeve is de beroemde slag bij Ane afgebeeld, waarbij de Drentse boeren in 1227 het leger van de bisschop van Utrecht in de pan hakten en daarmee hun vrijheid onderstreepten. Hoogst waarschijnlijk heeft de slag zich afgespeeld bij de Groote Scheere. Dat gebied aan de voet van de vestingstad Coevorden was in de loop van de geschiedenis vaker een strijdtoneel. Prins Maurits nam het er op tegen de Spanjaarden. De Munsterse bisschop Bernhard van Galen - Bommen Berend – hield er huis en voegde het tijdelijk toe aan zijn bezit. Dat was weer een doorn in het oog van de Oranje-gezinde generaal Carl van Rabenhaupt. Hij maakte in 1673 een eind aan een paleisachtig slot dat op de Groote Scheere was verrezen. De generaal blies het kasteel op. Hij begon ook aan de bouw van een schans, waarvan nu nog resten aanwezig zijn.  In plaats van het kasteel werd later een fraai landhuis Ter Scheer gebouwd, dat nu in particulier bezit is.