a.s.r. real estate

Kavelruil kan duurzaam zijn

undefinedIn West-Brabant stopte één van onze reguliere pachters met de pacht in ruil voor de aankoop van een deel van de gronden. Hierdoor kwam er eind vorig jaar ruim 53 hectare landbouwgrond beschikbaar. In het gezellige Brabant was dat snel bekend. 8 agrariërs in de buurt toonde interesse in deze grond. En rentmeester Ronald zag kansen voor een meer efficiënte verkaveling.

Ronald: “Een nieuwe pachter is voor deze grond snel gevonden. Maar we kregen via onze pachter te horen dat allerlei partijen in de buurt interesse in de grond hadden. Ik ken het gebied goed en begreep al snel dat als wij een ruilverkaveling konden opzetten, we veel meer boeren blij konden maken.

Samen met Ilona, mijn rentmeester assistent, ben ik gaan uitzoeken of een betere verkaveling mogelijk zou zijn in dit gebied. Begin dit jaar zaten we bij de acht geïnteresseerden aan de keukentafel. Zo leerden we in korte tijd West-Brabant nog beter kennen.

Wij hebben de eigendommen van deze acht partijen samen met onze vrijgekomen grond in kaart gebracht. Met grote landkaarten op tafel was het flink puzzelen. Uiteindelijk hebben we met 4 agrariërs en a.s.r. een ruiling op kunnen zetten. Al in het voorjaar van 2019 zijn we het eens geworden en hebben we de overeenkomsten getekend. Na het oogstseizoen van 2019 is de ruiling vorige week bezegelt bij de notaris.“

Minder reistijd is efficiënter werken
Door deze ruiling is er een betere verkaveling van de gronden ontstaan. Agrariërs hebben minder reistijd, hun machines worden efficiënter ingezet en geven dus minder uitstoot. a.s.r. heeft in deze ruiling ruim 53 ha ingebracht en ruim 62 hectare toegedeeld gekregen en in erfpacht uitgegeven. Twee bestaande klanten en twee nieuwe klanten konden hun areaal uitbreiden en kunnen nu efficiënter werken.