a.s.r. real estate

Goeie energie van Martin en Lucia Hoving

undefinedDit zijn Martin en Lucia Hoving. Ze wonen met hun gezin en een hele riedel dieren op een groot stuk land in Zeewolde. Op zijn land verbouwt Martin onder andere uien, tarwe en suikerbieten. Maar dat is niet het enige. Martin en zijn gezin wekken met windmolens en zonnepanelen ook duurzame energie op, veel meer dan ze zelf gebruiken. Met vijf windmolens en bijna 500 zonnepanelen voorziet de familie Hoving 1645 Nederlandse huishoudens van duurzame energie.

De familie Hoving begon in 1995 met het leveren van duurzame energie van hun eerste windmolen. Ze wekten al gauw veel meer energie op dan ze zelf gebruiken op hun land en zagen de meter teruglopen, rechtstreeks het net op. Inmiddels is het aantal windmolens gegroeid tot vijf en besloot de familie in juni 2016 om ook zonnepanelen toe te voegen aan hun energiescala. Daar is Martin zo enthousiast over dat hij er nu over denkt om nog meer panelen te installeren, ook op stukken van zijn land. Op deze manier draagt Martin bij aan een duurzaam Nederland en zorgt hij voor extra inkomsten. En dat zonder veel extra moeite. “De aanvraag en installatie van de windmolens en zonnepanelen kost wat werk, maar daarna doen de zon en wind al het werk!’’ Ook hun landbouwbedrijf is er weinig door veranderd. Een groot dak hadden ze al en een windmolen beslaat slechts een klein oppervlak van hun land.

De verkoop van de stroom doet de familie Hoving via Vandebron, een energiebedrijf dat lokale producenten van duurzame energie direct koppelt aan klanten. Vandebron bestaat sinds 2014 en de familie Hoving was een van de eerste producenten. Ze vallen op met hun bonte verzameling dieren (eenden, kippen, alpaca’s, geiten, konijnen, honden en een kleine struisvogel). Ondertussen staan er meer dan 120 producenten op het platform van Vandebron, die stroom leveren aan ruim 120.000 consumenten. Vandebron helpt producenten met acties om de gewonnen energie lokaal aan te bieden. Martin: “Ik kwam laatst iemand tegen uit ons dorp die enthousiast zei: ‘Ik neem jullie energie af’. En laatst iemand uit het oosten van het land, die herkende mij van de foto’s en zei dat ze bij ons energie afneemt.”

Het persoonlijke aspect van Vandebron was voor Martin een van de belangrijkste redenen om juist daar zijn energie aan te bieden. Op de website van Vandebron krijgt elke energieproducent een eigen profielpagina, met een omschrijving van de producent, het type energie en foto’s van de omgeving. Zo kunnen klanten zelf zien en kiezen waar hun goeie energie vandaan komt. De familie Hoving kwam bij Vandebron terecht via bevriende boeren en een artikel in het Financieel Dagblad, waarin de missie van het bedrijf een aantal jaar geleden werd geïntroduceerd. Het balletje ging rollen: Martin belde Vandebron, het klikte goed en inmiddels zijn we vier jaar, twee nieuwe windmolens en 500 zonnepanelen verder.

undefinedDe financiering van Vandebron is opgebouwd uit twee delen. Ten eerste ontvangt de familie Hoving een terugleververgoeding voor alle stroom die wordt teruggeleverd aan het net. Daarnaast ontvangen ze een extra vergoeding voor alle stroom die daadwerkelijk in levering is bij consumenten, de zogenoemde producenten opslag. Wanneer de familie is 'uitverkocht' ontvangen ze de maximale producenten opslag.

Martin is nog steeds even tevreden over de samenwerking en noemt Vandebron ‘een dynamische club, die het allemaal zelf doet’. Hij omschrijft hoe je als ondernemer moet afwijken van bestaande paden en hoe Vandebron dat als organisatie ook doet. Ze rekenen geen marge over de afgenomen energie, waardoor bijna alle winst bij de producent blijft. Zo kon Martin zijn investeringen sneller terugverdienen en kan hij verder uitbreiden. “Vandebron maakt de energiewereld persoonlijker, ze zorgen ervoor dat groene stroom echt gewaardeerd wordt. Een heel sympathieke organisatie, die duurzaam werk levert.”